Jul 28, 2008

ALUMINIJUM / DRVO - KOMBINACIJA KOJA USPEVA

Za sve ljubitelje drvene stolarije novina u ponudi SUNCA je profil koji uz pomoć aluminijuma eliminiše sve nedostatke drveta – reč je o profilu koji kombinuje drvo i aluminijum.

SUNCE u svojoj ponudi ima ovaj ekskluzivni, visokokvalitetni profil u kombinaciji modernih kvalitetnih materijala aluminijum – drvo renomiranog italijanskog proizvođača “Al idea”. U pitanju je profil koji je sa unutrašnje strane drven, a sa spoljašnje od aluminijuma sa termoprekidom, tako da ima poboljšane termičke karakteristike. Dakle, spolja stolarija je od moćnog aluminijumskog profila koji je vodootporan i jednostavan za održavanje – potrebno je samo da ga očistite vlažnom krpom. Sa unutrašnje strane vaša stolarija je od drveta koji daje osećaj luksuznog komfora i harizme drveta.

Aluminijum / drvo kao eksluzivni profil koristi se za prozore i vrata u stambenim objektima. Pogodan je za balkonska vrata i sve vrste prozora. Njegova cena je za 40% veća u odnosu na aluminijumski profil sa termo prekidom. Ne bez razloga, jer ovaj luksuzni profil pruža najbolje karakteristike aluminijuma i drveta – sigurnost, čvrstinu, ali i prirodnu teksturu. Toplina drveta iznutra daje prijatan boravak u domu, dok aluminijum sa spoljnje strane omogućava lako održavanje i odličnu izolaciju.

Profil aluminijum-drvo može se naći u svim bojama drveta (bukva, hrast, trešnja), a aluminijum na koji se boja nanosi plastifikacijom ili eloksažom boji se po nijansama iz RAL karte.

Jul 18, 2008

CAD / CAM TEHNOLOGIJA

CAD ili Comupter-Aided Design (kompjuterski dizajn) je razvijen na Institutu za tehnologiju američke države Masačusets tokom 1950. godine. To je bilo vreme rane faze razvitka kompjutera, pa je CAD softver bio relativno primitivan i bio je korišćen samo u avio i automobilskoj industriji. Kako je vremenom kompjuterska oprema postala sve moćnija u pogledu memorije, brzine procesora i cene, tako je i CAD počeo sve više ulazi u inženjersku zajednicu.

Danas je CAD moćno i osnovno sredstvo sa kojim dizajneri i inženjeri mogu da pripreme crteže i prevedu ih u trodimenzionalne modele (u čvrstoj formi ili od strukturnih linija) tako da mogu biti rotirani, zumirani, ukršteni... Informacije koje se dobiju iz CAD programa mogu biti prevedene uz pomoć softvera CAM (Computer-Aided manufacture) u upotrebljive podatke koje pomažu u kontroli mašina (kao što su strug i alati za sečenje) i robota koji se koriste u procesu proizvodnje.

Najvažnije prednosti korišćenja CAD/CAM kombinacije su velika preciznost inženjera i povećana produktivnost. CAM programi nisu neprocenjivi samo u pogledu obezbeđenja standardizacije komponenata, već i zato što dozvoljavaju veću fleksibilnost proizvodnog procesa dozvoljavajući proizvodnju smanjenog volumena ili serijsku proizvodnju.

CAD/CAM mogu drastično da smanje vreme od koncepta do prototipa, čineći tako proces dizajna efikasnijim, što omogućava proizvođačima da brže plasiraju novi proizvod na tržište. Korišćenje kompjutera donelo je revoluciju u industriju i dovelo je do razvoja bezbednijih proizvoda sa boljim performansama.

Jul 9, 2008

DINAMIČKA ARHITEKTURA

Arhitekta vizionar Dr Dejvid Fišer kreator je revolucionarne Dinamičke Kule, prve pokretne zgrade na svetu. Dinamička Kula počela je novu eru arhitekture – građevine u pokretu predstavljaju izazov za tradicionalnu aritekturu, predstavljajući simbol nove filozofije koja menja izgled gradova i koncept življenja.

Dinamička Kula pruža bezbrojne mogućnosti s obzirom da se svaki sprat rotira nezavisno na različitim brzinama, kreirajući jedinstveni, pokretni oblik koji uvodi četvrtu dimenziju u arhitekturu – Vreme. Jedinstvenost Dinamičke Kule je i činjenica da će njeni stanari uživati u pogledu koji će se stalno menjati kako se njihov sprat zajedno sa Kulom bude pokretao.

Kula ulazi u istoriju i po mogućnost da generiše električnu energiju za sebe i zgrade oko sebe. Ovo se postiže turbinama koje su smeštene između svakog sprata. Zgrada od 80 pratova imaće do 79 turbina koje će vetar pretvarati u električnu energiju.

Prva Kula visine 420 metara biće izgrađena u Dubaiju i imaće 80 spratova (slika levo). Završetak radova na ovoj Kuli očekuje se 2010. godine. Sastojaće se od stanova veličine od 124 m² do penthaus vila od 1200 m² koje će imati i prostor za parkiranje automobila. Prvih 20 spratova biće rezervisano za poslovni prostor, od 21. do 35. sprata biće luksuzni hotel, od 36. do 70. sprata rezervisan je za rezidencijalni deo, a poslednjih 10 spratova činiće luksuzne penthaus vile. Sledeća Dinamička Kula biće izgrađena u Moskvi, imaće 70 spratova ukupne visine 400 metara (slika desno). Procenjuje se da će izgradnja Kule koštati preko 400 miliona dolara. Početak izgradnje očekuje se krajem 2008. godine, a završetak radova tokom 2010.

Dinamička Kula je i prvi soliter na svetu koji će biti izgrađen isključivo od delova koji će biti potpuno proizvedeni u radionicama, pre montaže na gradilištu. Tako unapred pripremljeni delovi, stižu na gradilište i spremni su za brzu i efikasnu instalaciju, što ima za posledicu bržu gradnju (za izgradnju jednog sprata dovoljno je nedelju dana) i veliku uštedu u troškovima. Potebno je samo 600 radnika za sklapanje i 80 teničara na gradilištu, umesto 2000 radnika na sličnim tradicionalnim gradilištima. Ovaj metod poznat kao Fišerov metod, takođe zahteva manje radnika na gradilištu, a pogodnost je i to što svaki sprat može biti uređen po ukusu i stilu svakog stanara. Luksuzne penthaus vile, površine od 1000 m², biće kompletno uređene prema individualnim potrebama kupca. Kupatila će biti urađena u fabrici “Leonardo da Vinči” u Italiji koja je deo frime Dynamic Group. Stanari Kule imaće mogućnost da svojim vozilima direktno uđu u zgradu gde će ih specijalni lift odvesti do njihovog sprata i parkirati ispred ulaza u apartman.

Svaka stambena jedinica biće pre montaže na Kulu završena u fabrici i biće opremljena svim potrebnim vodoinstalacionim i elektro sistemima, uključujući i sve završne radove od poda do plafona, zatim kupatila, kuhinje, plakara, osvetljenja i nameštaja. Ove prethodno završene stambene jedinice dovoze se na gradilište i jednostavno mehanički zakače za osnovu. To znači čisto gradilište bez nereda, krša, buke i zagađenja na koje smo do sada navikli na gradilištima. Što je važnije biće mnogo manje rizika od nesreća na radu, a celokupno vreme gradnje biće smanjeno za 30%.

Dr Fišer je na promociji Kule izjavio: “Današnji život je dinamičan, pa je i životni prostor takav, prilagodljiv našim potrebama koje se neprestano menjaju, našem poimanju dizajna i našim raspoloženjima. Zgrade će pratiti ritam prirode, menjaće smer i oblik od proleća do leta, od izlaska do zalaska sunca. Zgrade će biti žive.”

Konbinujući pokret, zelenu energiju i efikasnu konstrukciju, Dimanička Kula će izmeniti arhitekturu kakvu poznajemo, i početi novo doba – era urbanog Dinamičkog življenja.

Još jedan "zeleni" element Dinamičke Kule su fotovoltažne ćelije koje će biti postavljene na krov svakog rotirajućeg sprata, kako bi proizvodile solarnu energiju. Pošto će približno 20% krova svakog sprata biti izložen suncu, Kula će akumulirati dovoljno energije pa će biti potpuno energetski samoodrživa.

Više informacija o projektima Dr Fišera možete pronaći na web adresi http://www.dynamicarchitecture.net