Jun 24, 2009

ZELENA SAVEST

Već ste sigurno počeli da vodite računa o svojoj okolini. Novine odlažete pored kontejnera, staklene flaše vraćate u prodavnice. Ali, možda vam je teško da sagledate šta bi mogao da bude vaš sledeći korak. Ne morate odmah da instalirate bojler na sunčevu energiju ili da se pridružite organizaciji Green Peace. Činite samo onoliko koliko možete u okviru svoje svakodnevice. Kada bismo svi pravili male korake, bilo bi sasvim dovoljno. Opet, spasavanje planete možete da posmatrate i iz drugog ugla. Koraci koje ćete preduzeti smanjuju i vaš trošak. Kako god okrenete, s našim savetima profitirate:

Vozite se autobusom Ostavite automobil u garaži barem dva puta nedeljno i na posao krenite javnim prevozom. Na taj način smanjićete svoj negativni uticaj na planetu. Ako još pri tom autobus koristi biodizel, možete sami sebi da čestitate na ekološkom aktivizmu! A ako ne možete da odustanete od automobila, pridružite se ekološkim društvima u sađenju novih stabala kako biste pomogli stabilizaciji klime, sprečili eroziju zemljišta i poboljšali kvalitet vazduha.

Birajte razgradljive materijale Kad god birate neki proizvod za domaćinstvo, na etiketi potražite oznaku da je materijal razgradljiv u prirodi. To, zapravo, znači da svi sastojci proizvoda mogu da se razgrađuju na sastojke koji se i inače nalaze u prirodi, bez opterećivanja deponija ili nepoželjnih ostataka u zemljištu. Kad je ambalaža u pitanju, plastiku zaobiđite u širokom krugu i birajte proizvode u papirnom ili kartonskom omotu, koji će se znatno brže razgraditi.

Isključite svetla i aparate Bivši američki potpredsednik i autor proslavljenog dokumentarnog filma „Neprijatna istina“ Al Gore (Al Gor) jedan je od najuticajnijih boraca za zaštitu životne okoline. Njegov je glavni savet poput onog koji je svako od nas čuo od svoje majke: prođite po kući nekoliko puta na dan i pogasite sva svetla koja vam nisu potrebna. To je najbolji i najjednostavniji način da sačuvate energiju. Naime, dve trećine ukupne potrošnje struje u stambenim četvrtima odlazi upravo na rasvetu i napajanje kućnih aparata. Pored toga, isključenje aparata iz struje kad ga ne koristite (umesto isključenja na principu „stand-by“) može da smanji vaš račun za električnu energiju za 26 procenata na godišnjem nivou.

Auto u leru Čekate decu da izađu iz škole ili ste u dugom redu na benzinskoj pumpi, a motor vam i dalje radi? Isključite ga i time smanjite emisiju ugljen-dioksida. Statistike govore da, dok čekaju decu, roditelji auto ostavljaju na leru od dva do dvadeset minuta, razbacujući se tako benzinom i istovremeno zagađujući vazduh. Da ne govorimo o tome koliko novca tada bacaju u vetar.

Kupite reciklirani papir Verovali ili ne, reciklirani toaletni papir može da promeni svet. Amerikanci procenjuju da bi, kada bi svako domaćinstvo kupilo samo jedan paket takvog papira, njihovo stanovništvo eliminisalo tri tone hlora, sačuvalo gotovo sto miliona litara vode i sprečilo rušenje 988.000 stabala. Nas nema kao Amerikanaca, ali svaki korak u očuvanju naših reka i šuma više je nego dobrodošao.

Uzmite platnenu kesu Još smo u osnovnoj školi čuli da je plastičnoj kesi potrebno i do 1.000 godina da se razgradi, a naučnici su ustanovili još jedan proces. Plastika se razlaže na sve manje i manje delove, sve do najsitnijih polimera koji se ne vide golim okom i koji se više ne mogu ukloniti iz prirode. Oni tako postaju deo prehrambenog lanca. Njima su natopljene plaže i mora, što znatno utiče na ekološki sistem. Podaci Britanskog društva za zaštitu mora upozoravaju da više miliona morskih ptica i više od sto hiljada sisara ugine svake godine zbog gutanja plastičnih ostataka. Osim toga, plastične vrećice često imaju natpise koji su od toksičnog kadmijuma. Ima li boljeg razloga da zaboravimo na njih? Iako su papirnate kese bolje rešenje, treba da se setimo koliko je stabala posečeno da bi se one napravile. Zato se vratimo stilu svojih mama i baka: nabavimo platnene vrećice. Možete i sami da ih sašijete ili kupite.

Novi frižider Frižideri su „najgladniji“ kućni aparati kad je struja u pitanju. Najveći su potrošači oni koji su kupljeni pre 90-ih godina, kada štedljiva tehnologija nije postojala. Zato zamenite svoj antikvitetni primerak novim. Mogli biste da uštedite i do 6.000 dinara za godinu dana.

Tuš umesto kade Računica je dobro poznata. Za tuširanje nam je potrebno upola manje vode nego za kupku. Ako pri tom zavrnemo slavinu dok se sapunjamo, šamponiramo ili čekamo da prođe delovanje regeneratora za kosu, uštedećemo oko 200 litara vode za nedelju dana. Ako povrh svega ugradimo i vazdušnu glavu tuša (uz vodu, kroz rupice prolazi i vazduh) koja smanjuje potrošnju vode napola, svoj dom možete slobodno da smatrate ekološkom zonom.

Dva ljiljana Mirni ljiljan ili Spatifilum i zeleni ljiljan ili Hlorofit dve su kućne biljke koje će vaš život zaista učiniti zelenim. Prvi dokazano upija elektromagnetno zračenje koje proizvode naši kućni aparati, od televizora do računara. Ta biljka služi se tom energijom za svoje metaboličke procese jednako kao i suncem. Drugi, zeleni ljiljan, smanjuje kućno zagađivanje. Upija toksične hemikalije koje se oslobađaju iz proizvoda za čišćenje nameštaja i tkanina.

Autor: Danka Krstić, Izvor: Sensa magazin za srećniji zivot, www.b92.net

Jun 10, 2009

SUNCE ROLETNE ZA PRIJATNO LETO

 

Picture 011

Još jedno dugo toplo leto je pred nama, a ukoliko u svom životnom prostoru ne obezbedimo  prijatnu temperaturu, leto se može pretvoriti u preeedugo i preeetoplo leto. Odlična zaštita od vreline koju vam ovog puta predstavljamo su SUNCE roletne.

Roletne spadaju u dodatnu vrstu proizvoda za prozore i vrata. Njihova namena je da pruže zaštitu od vetra, kiše, snega, hladnoće i toplote.

Najveća prednost roletni je visoka toplotna i zvučna izolacija, ali i mogućnost izbora boja. SUNCE roletne štite od vetra, kiše, snega, hladnoće, toplote, a uz sve to izuzetno ukrašavaju izgled Vašeg doma.

Roletne se jednostavno montiraju, a mogu se ugraditi kako kod novogradnje, tako i na adaptiranim objektima.

P1070074

Svi će se složiti da je najbolje rešenje za rashlađenje dobar klima uređaj. U današnje vreme energetske efikasnosti, sve je više ljudi koji će se radije odlučiti za ugradnju roletni i dobre izolacije na kući. Iako ima dobrih karakteristika, klima uređaji mogu pored lošeg uticaja na životnu sredinu, loše uticati i na zdravlje ljudi. Mnogobrojini su oni kojima rad klime smeta.

Doktori savetuju da hladan vazduh sa klima-uređaja nikada ne sme direktno da bude usmeren na vrat, deo lopatice, krsni deo leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja, ali mora da se čuva i lice, da ne bi došlo do pareze facijalisa, odnosno paralize živca na licu.

Naš Genijenerije, kao veliki pobornik zaštite životne sredine i efikasnog korišćenja energije, savetuje Vam štedljivo korišćenje klima uređaja. Umesto da uključite klimu, spustite SUNCE  roletne ili navucite zavese kako bi ste smanjili nakupljanje toplote danju, a podignite ih noću da povećate hlađenje.

Savet za objekte sa dvorištem je zasađivanje drveća koje ima ulogu štita od pregrevanja. Puzavice leti hlade, a zimi greju kuću tako da su veoma korisne.

Šuma i drvoredi deluju drastično na klimu u stanu ili u kući. Leti osim senke, stabla korenjem crpe hladnu vodu iz dubine i izbacije je preko lišća, pa su studije utvrdile da je u blizini stabala leti hladnije za 4-5 stepeni. Drveće štiti Vaš dom i u toku zime jer čak za 70% umanjuje ledene udare vetra.