Oct 16, 2010

PROVETRAVANJEM PROTIV KONDENZACIJE

 

Provetravajte redovno svoj dom               Provetravanje je jedna od malobrojnih «vrućih» tema o kojoj se najčešće govori početkom jeseni i tokom zime, odnosno kada se spoljašnje temperature spuste. Razlog što o kondenzaciji ponovo pišemo na stranicama ovog bloga je i što o ovoj temi vlada tako mnogo pogrešnih mišljenja i predrasuda. U nastavku Vam prenosimo kraći deo teksta o provetravanju jednog od vodećih nemačkih proizvođača PVC profila – kompanije Kommerling.

               Recimo odmah – najbolji lek za kondenzaciju je provetravanje. Kratko provetravanje pomoću promaje ( poprečno provetravanje kroz dva otvorena prozora koji se nalaze jedan preko puta drugog ) svakako se pokazalo najboljim – već posle pet minuta vazduh je ponovo podnošljiv – posle deset minuta praktično je sasvim izmenjen. Zbog toga je zimi promaja jedino pravilno provetravanje, jer se za deset minuta ne rashlade zidovi, svod i nameštaj, već u velikoj meri zadržavaju svoju temperaturu. Tako ne moraju ponovo da se zagrevaju. Kada se prozori zatvore, prostorija se brzo ponovo zagreva. Brzo provetravanje štedi grejnu energiju, pri čemu je količina izmenjenog vazduha ista kao i kod trajnog provetravanja.Provetravanjem protiv kondenzacije

               Dakle treba provetravati i upamtiti pravilo: Hladan  vazduh je uvek suv vazduh. Međutim od mnogih laika često se čuje sledeći argument:“Kada u kasnu jesen pri temperaturi od oko 0°C i veoma visokoj vlažnosti vazduha (magla,relativna vlažnost vazduha oko 90-100%) otvorimo prozore, onda puštamo vlagu da uđe u kuću!“. Ova predstava je pogrešna! Pri spoljnoj temperaturi od 0°C i 80% relativne vlažnosti vazduha, vazduh sadrži oko 4 grama vode po kubnom metru. Ukoliko se on zagreje na sobnu temperaturu od 20°C, opada relativna vlažnost vazduha, jer vazduh na temperaturi od 20°C može da primi najviše 17,3 grama vode po kubnom metru. To ima za posledicu da je sa 4 grama vode po kubnom metru vazduh zasićen samo 23%, dakle ekstremno je suv! U jednom kubnom metru vazduha na 20°C može biti sadržano do 17,3 grama vode. Ista količina vazduha na 0°C može da sadrži samo 5 grama vode. Ukoliko se kubni metar vazduha zasićen vodenom parom (relativna vlažnost vazduha 100%) ohladi sa 20°C na 0°C, u vidu kapi palo bi 12,3 grama vode.

               Nadamo se da smo razbili neke predrasude o provetravanju. U narednom tekstu govorićemo kako nastaje kondenzacija i koji su najčešći uzroci vlage u domaćinstvu.

Oct 7, 2010

ZAMENOM PROZORA DO UŠTEDE

Visoko efikasni SUNCE prozori Vam omogućuju da uštedite energiju i novac. Ugradnjom SUNCE stolarije sa niskoemisionim staklom uštedećete i do 1000€ godišnje. Visokokvalitetna, energetski efikasna SUNCE stolarija je pre svega odlična insvesticija i dugoročno rešenje za Vaš dom. Izuzetne karakteristike PVC stolarije napravljene od nemačkih profila vrhunskog kvaliteta posebno dolaze do izražaja kada je reč o uštedi energije. PVC stolarija idealno dihtuje, smanjuje potrebu za dodatnim grejanjem zimi i hlađenjem tokom leta. Zamenom starih drvenih prozora novom PVC stolarijom potreba za zagrevanjem se može redukovati i do 30% o čemu govori i prilog emitovan na Dnevniku Radio televizije Srbije

Energetski efikasan prozor SUNCE predstavlja sinergiju svojih komponenti - profila od koga je napravljen i niskoemisionog stakla:

Profil prozora - Najvažnija stvar pri izboru prozora treba da bude materijal od kojeg je napravljen prozor. Energetski najefikasniji materijali danas su PVC i aluminijum. Oni raspolažu dobrom toplotno-izolacionom moći što znači da imaju izuzetno nisku sposobnost sprovođenja toplotne energije. Tome doprinose i termo-most kod aluminijuma i vazdušne komore kod PVC-a koje daju ovim materijalima izuzetne izolacione karakteristike. SUNCE prozori napravljeni su od najkvalitetnijeg nemačkog PVC profila sa šest komora koji omogućuje visoku energetsku efikasnost i dobro dihovanje, što doprinosti uštedi energije i smanjenju troškova grejanja.

Staklo Niskoemisiono staklo punjeno argonom je standardizovano u SUNCU, što znači da se ugrađuje u svaki prozor bez dodatnih troškova. Niskoemisiono staklo na prozorima postiže fantastičan koeficijent provodljivosti 1.1 W/m2K. Niski koeficijent provodljivosti znača da low-E staklo sprečava gubitak toplotne energije i da istovremeno obezbeđuje dodatno zagrevanje skupljanjem sunčeve energije.Niskoemisiono staklo ili low-e smanjuje gubitak toplote za 60 - 70% kada se uporedi sa standardnim termo staklom. Za ove izuzetne karakteristike zaslužan je vrlo tanak, ali izuzetno funkcionalan niskoemisioni film i plemeniti gas argon kojim je ispunjen prostor između stakala. Nisko-emisiono staklo i PVC prozor od nemačkog VI komornog profila predstavljaju fantastičnu energetski-efikasnu kombinaciju koja će Vaš dom zaštititi u toku najvećih vrućina i mrazeva. SUNCE niskoemisiono staklo zadovoljava najstrožije kriterijume koji se tiču standarda, procesa proizvodnje i ugradnje stakla. Izuzetnog je kvaliteta, urađeno je po licenci kompanije Guardian lidera na tržištu stakla, a ono što se sa ponosom ističe je njegova dugotrajnost.

Oct 6, 2010

NOVI PROFILI NA TRŽIŠTU

 

            Iz nemačke kompanije Gealan, jednog od vodećih proizvođača PVC profila, stižu dva nova proizvoda pod skraćenim nazivom STV i IKD – profili  sa izrazitim termo-izolacionim karakteristikama.

            STV - Statische-Trocken-Verglasung (Statičko-suvo zastakljivanje) i IKD - Intensiv-Kern-Dammung (Intenzivna izolaciona jezgra) predstavljaju revoluciju u izradi i izolacionim svojstvima prozora.

STV je revolucionarni novi profil              STV je nemačka skraćenica za način izrade prozora statičkim zastakljivanjem prozora pri čemu statičko ojačanje krilu prozora daje samo staklo koje se lepi posebnom trakom za krilo. Na taj način nema više potrebe za čeličnim ojačanjima u krilima prozora. Time se štedi na vremenu i materijalu, a što je najvažnije dobija se znatno bolji izolacioni koeficijent čime prozor dobija bolja izolaciona svojstva i omogućava veću uštedu toplotne energije.IKD ima izuzetne izolacione karakteristike

         IKD je nemačka skraćenica za sastav profila s intenzivnim  izolacionim jezgrom unutar PVC profila. Radi se o tome da sam profil iz kojeg se izrađuje prozor u svom jezgru u vazdušnoj komori ima posebnu izolacionu penu koja se ubrizgava pri samom procesu proizvodnje profila. Tom dodatnom izolacionom penom znatno su poboljšana izolaciona svojstva samog profila, pa u kombinaciji sa STV profilom u kome nema čeličnog ojačanja dobijamo prozor sa vrhunskim termo-izolacionim svojstvima gde se toplotni koeficijent spušta i do Uf = 0,78 W/m2K, što je do sada s klasičnim sastavima PVC profila bilo nemoguće.

             GEALAN svojim inovacijama PVC profila omogućuje izradu prozora koji zadovoljavaju standarde za ugradnju na pasivne kuće (Uw = 0,8 W/m2K) bez dodatnih ulaganja u skupe materijale ili strojeve, već standardnom izradom PVC prozora sa sustavima STV i IKD je moguće izraditi prozore sa svojstvima za pasivne kuće.

              Više o STV sustavu izrade prozora možete pronaći na: www.stv.gealan.de i www.ikd.gealan.de gde možete pogledati