Oct 28, 2008

EKOLOŠKI AUTOMOBILI BUDUĆNOSTI

Međunarodni sajam automobila u Parizu održan je u prilično sumornoj atmosferi s obzirom na činjenicu da je ova industrija na ivici globalne depresije. Međutim nije bilo sve tako crno, predstavljeno je nekoliko potpuno novih pristupa i koncepata svetskom izazovu za smanjenje troškova energije i uticaja na okolinu koja su se kretala od inovativnih do bizarnih. Predstavljamo vam nekoliko najzanimljivijih:

Mazda Kiyora je namenjena mladim urbanim vozačima koji imaju razvijenu svest o zaštiti životne sredine. Auto je dizajniran po uzoru na kap vode i visoko je aerodinamičan, što umanjuje potrošnju goriva. Kiyora svu kišnicu provodi kroz aktivni karbon filter, a zatim u flašicu između prednjih sedišta. Transparentni krov sadrži fotovoltažne solarne ćelije koje obezbeđuju struju, tu je i sistem za prečišćavanje vazduha, kao i sedišta na rasklapanje koja su napravljena od specijanog materijala.

Citroen Hypnos pored fantastične unutrašnjosti karakterišu neobična dizajnerska rešenja poput naslona za glavu koji ne izlaze iz sedišta već iz krova, kristalne 3D instrument table i rebraste centralne konzole u spiralnom obliku. Ovaj automobil ima električni motor koji pokreće zadnje točkove i 2.0 lit. dizel motor koji vuče prednje točkove sa integrisanim start/stop sistmom. Potrošnja goriva je 4.5 litara/100 km, a u mogućnosti je da samo na struju pređe 3km.

Citren GT nazivaju čistom fantazijom na točkovima, a rezultat je sinergije japanskih i francuskih dizajnera. Inače, ovaj automobil je dizajniran za PlayStation video igricu “Gran Turismo”, a iz virtuelnog u realni svet doveden je za potrebe sajma u Parizu.

Lamborghini Estoque. Egzotična sportska kola su odlična za kupce koji traže ekstremne performanse u zgodnom pakovanju, ali većina automobila koja spada u ovu grupu je daleko od praktičnih. Lamborghini je rešio ovaj problem najnovijim konceptom pod nazivom Estoque. Kao i ostali modeli i ovaj Lamborghinijev model je rođen u Sant Agati, ali za razliku od ostalih ima petoro vrata. Dizajniran za četvoro osoba, Lambo Estoque ima sedišta presvučena Nappa kožom i brojne elektronske dodatke i gadžete.

No comments: