Dec 20, 2008

ODRŽAVANJE PROZORA I OGLEDALA

Stakla i ogledala su lepi samo ako su čisti i sjajni, zato ih valja često čistiti, a poslednji je trenutak da to učinite pre velikih hladnoća i mrazeva.

Prozori

Čistom krpom češće skidajte prašinu s prozorskih stakala pa će kišne kapi kliziti po staklima i neće se pretvoriti u prljavu smešu.

Ne perite prozore obasjane suncem kako biste izbegli šarene mrlje koje se posle vrlo teško odstranjuju. Ukoliko vam se baš jako žuri, spustite spoljne kapke.

Stakla

Kao prvo, nabavite krpe za brisanje koje ne ostavljaju za sobom dlačice, najbolje od jelenske kože, kao i specijalnim deterdžentima za pranje prozora. Natopite krpu deterdžetom i pređite kružnim pokretima po staklu.

Ukoliko imate sredstvo za pranje prozora sa pumpicom poprskajte stakla odozgo prema dole, prebrišite krpom, uvek kružnim pokretima, i ponovo prebrišite drugom suvom krpom. Poprskajte malo tekućine jer će inače mlaz prebrzo curiti prema dole da biste ga mogli uhvatiti i ravnomerno premazati staklo. Ako dobro ne osušite staklo, neka će mesta ostati zamućena.

Krpicu u ruke i na posao! Još i danas je efikasan način što koji su koristile naše bake, pa i mame: krpa umočena u vodu, kojoj se dodaju 3 kašičice sirćeta ili amonijaka na jedan litar. Potom se staklo obriše čistom i suvom krpom.

I novinski papir je izvrstan deterdžent. Kuglu od papira umočite u čistu vodu ili vodu sa sirćetom ili amonijakom, ocedite papir i čistite stakla širokim i ujednačenim pokretima, pa prebrišite suvim papirom.

Brz način pranja, posebno u predstojećim zimskim danima, kad se na otvorenom voda ledi, je pranje alkoholom. Odmah zatim obrišite jelenskom kožom.

Kako skinuti mrlje

Mrlje od insekata možete odstraniti sa malo sirćeta, a potom ostružite subim novinskim papirom.

Ako ste krečili, pa se na staklu uhvatio kreč, mrlju trljajte sirćetom, pa kad se razmekša pažljivo stružite, a posle čistite kao i obično. Ako su se na staklu uhvatile mrlje od laka, najprije ih trljajte terpentinom, a zatim stakla perite kao i obično.

Ogledala

Čistite ih kao i prozorska stakla. Ogledala u kupatilu obavezno se orose. Da bi to sprečili, nakon pranja na ogledalo nanesite tanak sloj glicerina pa očistite čistom i suvom krpom.

Brušena i mutna stakla

Četku namočite u toplo sirće ili vodu s amonijakom, potom prebrišite krpom umočenom u čistu vodu i na kraju (najbolje) jelenskom kožom.

Izvor: Žena.hr.

1 comment:

Anonymous said...

Lep tekst!
Hvala na savetima!