Apr 3, 2009

PROLEĆE NA PROZORU

Proleće je konačno stiglo! Hit sezone proleće/leto su SUNCE okapnice i solbanci, odnosno spoljašnje i unutrašnje podprozorske daske, sa kojima možete ukrasiti eksterijer i enterijer vašeg doma. Prošlog proleća savetovali smo da vaše prozore ukrasite raznovrsnim cvećem, što može biti slučaj i ove godine, s tim što vam u tekstu koji sledi prenosimo par saveta o začinskom bilju koje takođe može biti izuzetno dekorativno.

Začine koje sami gajite imaju više prednosti, ne samo da su besplatni već ćete biti sigurni i u njihov kvalitet. Osim toga vaš životni prostor mirisaće lepše, a i insekata će biti primetno manje. Kako bi začine posadili i sveže ih koristili u svojoj kuhinji, ne treba vam mnogo postora – možete ih posaditi u saksije i staviti na terasu, okapnicu ili solbank kuhinjskog prozora. Osim što ćete tako ulepšati svoj prozor, začini će vam biti na dohvat ruke prilikom spremanja ukusnih jela.

Podsetimo se nekih osnovnih pravila sađenja biljaka: potrebna vam je saksija, najbolje od terakote, sitno kamenje za drenažu, seme ili ožiljena biljka, i naravno zemlja. U saksiju stavite kamenje, do pola je napunite zemljom, stavite stabljiku ili seme u sredinu, a zatim sipate zemlju par cenitmetara do vrha saksije.

Redovno zalivajte, s vremena na vreme dodajte seckanu koru od banane kao đubrivo i uživajte u rezultatima. Predlažemo da posadite začine koji se najviše koriste u domaćoj kuhinji:

  • RUZMARIN: Dodaje se marinadi za roštiljsko meso,prilikom spremanja krompira i mesa, ali i supama od povrća i domaćoj pici.

  • MAJČINA DUŠICA: Poznata je i pod nazivom Timijan. Ima gorak ukus i odlično se slaže uz pečenu jagnjetinu ili sos od paradajiza.

  • PERŠUN: Ovaj začin se od davnina koristi u našoj kuhinji i izuzetno je zdrav jer sadrži vitamin C. Svež se može dodavati supama, sosovima i jelima od ribe i mesa pre i posle pečenja.

  • BOSILJAK: Ukoliko volite mediteransku kuhinju obavezno zasadite bosiljak. On može biti ljute ili slatkaste arome, a koristi se za pripremu različitih sosova za testeninu, ribu i supice.

Na kraju mali savet: ako želite začinske biljke da osušite onda napravite mali svežanj, zatim ga okačite u suvoj i toploj prostoriji i držite dva dana okrenutog naopako. Ako želite da vam peršun dugo ostane svež, stavite ga u kesicu i zaledite u zamrzivaču.

Bez obzira da li se odlučite da ovog proleća na svoje okapnice ili solbanke kuhinjskog prozora stavite cveće ili začinsko bilje, želimo vam puno uspeha i puno sunca.

No comments: