Mar 11, 2013

OSVETLJENJE U STANU

sun on hand gestureLjudska bića ne mogu bez svetlosti, pa samim tim ni bez prozora. Nedovoljno svetlosti loše utiče na psihu ljudi, pogotovu dece, dok recimo prejako osvetljenje izaziva uznemirenost i hiperaktivno ponašanje. Ovo nam govori da je potrebno uspostaviti odgovarajući sklad između dnevne i veštačke svetlosti. Svetlost zapravo oslikava prostor, u potpunosti! Ukoliko je prostor osvetljen kako treba on će odisati prostranstvom, toplinom i dobrodošlicom, pa će i vaš dom pružati veoma prijatnu atmosferu za boravak. Na primer, usmeravanjem snopa svetlosti ka plafonu koji je nizak, soba (u celini) može da deluje viša nego što jeste, obasjavanje zida svetlošću malu sobu čini većom, dnevna soba zahteva širok spektar izvora svetlosti...veštački izvor svetlosti

U osnovi razlikujemo centralno i lokalno veštačko osvetljenje. Jedna sijalica koja visi na centru sobe često nije dovoljna, a uz pomoć mašte lampama različitog dizajna i podesivosti i 'spotovima', može se istaći neki predmet na stolu, slika na zidu, ugao sobe , pod, plafon i td...

Isto tako orijentacija stana u odnosu na strane sveta utiče na svetlo u enterijeru. Sever daje grube i hladne tonove, stan okrenut ka istoku je najviše osunčan izjutra, pa je u ovim slučajevima neophodno i dodatno veštačko osvetljenje. Južna strana pruža najviše svetlosti i toplote preko celog dana, a zapadna intenzivnu svetlost u najtoplijem delu dana. Naravno sve ovo zavisi od podneblja i godišnjeg doba.

temperatura bojeU svakodnevnoj praksi se kombinuju različiti oblici veštačkih izvora svetlosti- sijalica. Najčešće srećemo u upotrebi sijalice sa užarenim vlaknima, halogene, fluorescentne, ali se koriste i sijalice sa živinom parom i natrijumom pod visokim ili niskim pritiskom. Vek trajanja ovih sijalica pokazuje koliko one mogu da rade pod standardnim uslovima, i kreće se od 1000 do 20000 sati, u zavisnosti od tipa sijalice. U poslednje vreme su sve više na tržištu zastupljene energetski efikasne sijalice. U zavisnosti od mesta i svrhe, veštačko svetlo trebalo bi da pruži dobru reprodukciju boja jednako kao na prirodnoj dnevnoj svetlosti.

Boja svetla sijalice naziva se temperatura boje. Postoje tri osnovne grupe temperatura boje: toplo- belo (3300k), neutralno belo (3300k – 5000k) i dnevna svetlost (5000k).

Posebnu ulogu prilikom osvetljavanja enterijera ima i ambijentalna – pozadinska svetlost! Njen zadatak je da upotrebom naročitih, dekorativnih lampi koje emituju blagu svetlost toplijih boja stvori ugodno opuštajuće okruženje.

d.i.a. Mladen Budimir

studio@arhitektonika.rs

1 comment:

Unknown said...

Ja imam sijalice u stanu koje su dosta nisko pa me nekad i strah da će se nešto zapaliti, inače stvarno dosta griju i mislim da ću ih morati zamijeniti.
grijanje spačva