Sep 9, 2013

Monohromatske kolorističke šeme u domu

 

1_108Uz pažljiv odabir nijansi i malo strpljenja, a poštovanjem navedenih pravila i saveta možete dobiti odličan monohromatski enterijer u kome ćete uživati.

Odabir boja i šeme kombinovanja pravi su izazov sa svakog dizajnera enterijera, a još veći za onoga ko želi samostalno da „oboji“ svoj dom.Ovog puta ćemo se pozabaviti enterijerima koji su obojeni samo jednom bojom! Pokušaću da vam ovaj naizgled komplikovan sistem odabira boja približim.

Monohromatska šema koristi samo jednu boju na svim površinama u prostoriji, koristeći različite nijanse od najsvetlije do najtamnije. Jedina boja koja je pored odabrane dozvoljena je upravo bela kao najsvetlija nijansa svake boje i kao savršena podloga za bojenje bilo kog prostora. Umesto bele možete upotrebiti najsvetliji ton sive ili nijansu bež boje koja je proistekla posvetljivanjem odabrane glavna boje.

Koja nijansa ide na koji komad nameštaja

1a_7Kako bismo ovo objasnili za primer ćemo uzeti plavu boju. Plava monohromatska soba koristi belu kao svoju najsvetliju nijansu, tamno plava do teget može se koristiti za meblove za tapacirani nameštaj i/ili nameštaj za sedenje, svetlo plavi zidovi, srednje plave draperije, dok bi pod trebao biti dezeniran u plavoj i beloj boji. U ovoj kombinaciji parket u beloj boji je idealna kombinacija. Takođe stolarija i plafon u ovoj kombinaciji najbolje je da budu beli.

Slična kombinacija tonova primenjuje se i sa drugim bojama. U slučaju malih prostora birajte izuzetno svetle zidove u odabranoj boji skoro bele ili izrazito svetlo sive.

Braon tonovi mogu vam najprirodnije delovati i biti najjednostavniji za kombinovanje. Kako su nam podovi u boji drveta što je određena nijansa braon boje, moguće je iskombinovati bež zidove, sa tamno braon meblom na garnituri i tepihom u kombinaciji ove dve nijanse. Boja kafe će ovde odigrati ključnu ulogu za draperije i dekoraitvne predmete

O čemu voditi računa?

5_99Pažljivo birajte nijanse - sve boje imaju podtonove i senke, kao što su žuta, zelena ili roze. Kada birate bež tonove vodite računa da oni odgovaraju ovim bojama i da budu u istoj nijansi;

Koristite različite nijanse i tonove - nemojte se vezati za samo dva tona, suviše istih nijansi stvoriće monotoniju, a ne monohromiju. Pokušajte da unesete dubinu u prostor isticanjem i upotrebom različitih materijala, količine sjaja i dezena. Ovo je redak slučaj gde nekoliko dezena u istom prostoru mogu funkcionisati zajedno;

Nemojte se vezati za bež i belo toniranje - ukoliko se iz straha vežete samo za ovu, naizgled, proverenu kombinaciju nećete dobiti željeni efekat. Budite slobodni sa malo paženje i posvećenosti stvorite zaista kvalitetan dizajn;

Dodajte neku drugu boju ukoliko se odlučujete za samo dve nijanse - ukoliko vam se dopada ovakva koloristička šema, ali je smatrate suviše jednobojnom, upotrebom dve do tri nijanse i još jednom bojom koja nije previše kontrastna osnovnoj, možete dobiti blažu varijantu monohromatskog efekta.

Autor: Ana Divac

Izvor: enterijer.rs

No comments: