Nov 11, 2013

Pet najčešćih grešaka u uređenju doma

enterijer uredjenje najcesce greske  (5)

Proučite ove korisne lekcije, savladane kroz puno pokušaja i grešaka, i izbegnite klasične slabe tačke.

1. Stan kao iz kataloga
Sigurno vam je poznat onaj osećaj kad uđete u nečiju kuću, a sve vam se čini jako poznato? Gde ste to već videli, pitate se? U katalogu! Čak i ako volite određenu prodavnicu nameštaja, svakoj sobi treba malo različitih izvora. Pokušajte da uštedite za jedan veći komad koji ćete nabaviti u prodavnici sa skupljim nameštajem ili osvežite prostoriju nekim vintage komadom. Ukratko, savladajte umeće kombinovanja stilova.

2. Komadi bez svoje ekipe
Razmišljajte o nameštaju u sobi kao o prijateljima na žurci: oni koji su naslonjeni na zid ne zabavljaju se baš najbolje. Često grešimo smeštajući kauč ili stolicu na zid ili u ugao. Zamislite kako u toj sobi radite razne aktivnosti i grupišite nameštaj u skladu s tim: fotelja u kojoj ćete čitati obično traži sto na kojem ćete držati piće ili grickalice, ormar zahteva klupicu ili stolicu kako biste odložili svoju odeću. Sve dok ne preterate i pretrpate sobu, nećete pogrešiti sa malim klasterima nameštaja.

3. Loša rasveta

'Plafonjere' nisu vaš prijatelj. Zlatno pravilo glasi da morate imati barem tri odvojena izvora svetlosti u svakoj prostoriji (a monstruozni luster se ne računa). Menjajte visinu i snagu rasvete, pa će čak i jeftini komadi nameštaja izgledati luksuznije.

enterijer uredjenje najcesce greske  (6)4. Loše razmeštene slike
Nećemo napadati vaš ukus kad je reč o umetnosti (ukratko, stavite na zid sve što vam se sviđa), ali pazite da to uradite kako treba. Ne postavljajte ništa ni previsoko niti prenisko, nego u visini oka.

5. Ignorisanje instinkta
To se može manifestovati na mnogo načina. Da li koristite stare stvari koje mrzite samo zato što osećate da ih morate čuvati? Da li vas je neko nagovorio da kupite nešto za svoj dom, jer je jeftino/praktično/potrebno, ali vama ne odgovara?
Da li ste odabrali boju zida nakon što ste videli lepe, inspirativne ideje, ali je sve ispalo pogrešno? Ako nešto ne funkcioniše, morate to da promenite!

IZVOR: Moj enterijer

No comments: