Jul 28, 2014

SOLARNI PANELI

 

Ukoliko ste počeli da razmišljate o načinu na koji još možete smanjiti potrošnju energije u vašem domu, možda je pravi trenutak da investirate u postavljanje solarnih sistema. Solarni paneli odnosno solarni kolektori su toplotni uređaji koji upijaju sunčevu svetlost i toplotu, i putem fluida je prenose do bojlera, akumulatora ili izmenjivača toplote. Ovaj sistem nam omogućava zagrevanje sanitarne vode, vode za centralno grejanje i vode u bazenu.

clip_image002

Poznato je da tamne površine više privlače zračenja nego svetle. Nekoliko jednostavnih pravila određuju oblik, vrstu i izgled solarnih prijemnika. Ukoliko je površina panela normalna na pravac zračenja dovoljna je manja površina prijemnika. Metalni prijemnik lakše prenosi toplotu na radni fluid, a izolacija prijemne ploče povećava efikasnost pretvaranja toplote. Solarni kolektori se najčešće pojavljuju u dve varijante:

  • Pločasti kolektori
  • Kolektori sa vakuumskim cevima

Pločasti tj. ravni kolektori su jednostavnije konstrukcije, jeftiniji su i veoma često u upotrebi. Oni više koriste direktno sunčevo zračenje, a manje difuzno. Kvalitet ovih panela se ogleda u što većoj iskorišćenosti dozračene sunčeve energije, odnosno u njenom pretvaranju u toplotu, sa što manje gubitaka (odavanje toplote okolini). Pločasti paneli su kutijastog oblika i preko staklene površine sa minimalnim svojstvom refleksije prikupljaju sunčevu toplotnu energiju koja se dalje pomoću kontrolera napona (regulator napona punjenja akumulatora) i invertora (pretvarač napona od 12V u 220V) prenosi do odgovarajućeg uređaja – potrošača. Drugim rečima energija koja se na ovaj način preuzme iz prirode može da se skladišti i transformiše prema potrebi korisnika. Unutrašnji absorber može biti izveden sa selektivnom površinom, tako da prikupljač upija refleksije i infracrvene zrake, i neselektivnom površinom sa 10 % manjim učinkom, kada je prikupljač samo lakiran crnom bojom koja privlači svetlo.

Solarni kolektori sa vakuumskim cevima funkcionišu po principu prolaska sunčevog zračenja kroz vakuumski prostor u kome se nalazi absorber s cevima, što smanjuje energetske gubitke a povećava stepen iskorišćenosti kolektora. Obzirom da je ovo skuplja varijanta, za razliku od pločastih kolektora koji dostižu zagrevanje do 100 ̊C, u ovom slučaju temperature dostižu i do 200 ̊C. Paneli sa vakuumskim cevima posebno nalaze primenu u područjima gde preovladava oblačno vreme.

clip_image002[5]

Takođe postoje i fotonaponski solarni kolektori. Oni se koriste za dobijanje električne energije i nalaze primenu u situacijama gde ne postoji drugi način za snabdevanje lokacije el. energijom. Njihova ugradnja je skupa (2-4 €/W).

Solarni paneli se uglavnom proizvode sa naponom od 12 do 48V, i snage 2W do 280W. Predstavljaju idealno rešenje za mesta gde je teško ili nemoguće obezbediti klasično napajanje električnom energijom, koja u daljoj eksploataciji postaje potpuno besplatna, ne računajući zamenu akumulatora na svakih nekoliko godina (kao i kod automobila). U zavisnosti od tehnologije izrade mogu biti od amorfnog silicijuma, monokristalni, polikristalni i dr. Treba napomenuti da Srbija ima preko 2000 sunčanih sati godišnje (iznad evropskog proseka), a prosečna vrednost sunčevog zračenja na horizontalnu površinu na našoj teritoriji iznosi oko 1400KWh/m2 godišnje.

 

Autor teksta: Mladen Budimir, d.i.a.

Kontakt: mladen.budimir@gmail.com

1 comment:

Unknown said...

For solar contractors, there is a need to pass several exams that will give you the accreditation to practice your skills.
Solarni kolektori
Thanks for sharing...!!!