May 19, 2015

AL I PVC STOLARIJA: Rečnik pojmova (1.deo)

 

istock000011618280smallPred vama je prvi deo rečnika najvažnijih pojmova iz oblasti aluminijumske i PVC stolarije.  Rečnik će omogućiti čitaocima bloga priliku da malo detaljnije zavire u naš inovativni svet,  budućim kupcima da ovladaju terminima… U svakom slučaju nadamo se da ćemo vam makar delimično približiti i pojasniti najosnovnije pojmove važne za kupovinu vaše nove stolarije. Svako, ostajemo vam na raspolaganju za sve eventualne komentare i pitanja – putem bloga, e-maila, telefona ili lično.

Alubond je vrsta kompozitnog panela koji se najviše koristi u izradi fasada poslovnih zgrada. Ovaj „sendvič“ panel ima brojne prednosti, otporan je na atmosferske uticaje, ne zahteva posebno održavanje i dostupan je u različitim bojama.

Aluminijum/drvo je ekskluzivan, visokokvalitetan profil koji je sa unutrašnje strane od drveta, a spoljašnja strana je napravljena od aluminijumskog profila sa termoprekidom tako da ima poboljšane termičke karakteristike.

Američki komarnik je mrežica protiv insekata urađena u obliku vrata. Najčešće se koristi na ulaznim vratima i balkonskim vratima i veoma je popularan poslednjih godina zbog svoje praktične upotrebe.

Delta ornament je vrsta ukrasnog stakla koje se najčešće koristi za ulazna vrata. Postoje dve varijante ovog staka: Češka delta i Industrijska delta.

staklo

Dodi je vrsta ograde / gelendera koja se u poslednje vreme veoma često koristi u moderno uređenim prostorima. Radi se u srebrnoj i zlatnoj varijanti.

Drvo dekor je folija na PVC prozoru. PVC prozori u drvo dekoru se preporučuju za objekte u kojima se želi postići klasični stil, kod renoviranja starih objekata i kod rustičnog dizajna. Drvo dekor se radi i kod aluminijumske stolarije.

Eloksaža ili anodna oksidacija aluminijuma je površinska zaštita specifična za aluminijum. Ovim procesom aluminijum dobija trajnu zaštitu od korozije i specifičnu metaliziranu boju. Eloksaža je ograničena na samo nekoliko različitih boja i to: prirodna boja  aluminijuma, bronza od svetle do crne, boje inoxa od svetle do tamne i zlatna boja.

Fiks je termin za prozor koji se ne otvara, tj. nema mehanizam za otvaranje. Najčešće se ugrađuje u delovima kuće gde je neophodna svetlost, a nema prostora za otvaranje krila prozora ili je na visini koja onemogućava otvaranje.

Gealan je poznati nemački i vodeći evropski proizvođač PVC profila od kojih se prave PVC prozori.

Grilje ili žaluzine predstavljaju lep dodatak prozoru koji je sve popularniji. Grilje mogu biti fiksne i pokretne, odnosno sa lamelicama koje se mogu otvarati i zatvarati.

griljeP1130363

ISO 9001:2008 je standard kvaliteta koji garantuje poslovanje jedne kompanije po visokim svetskim i evropskim standardima. Ovaj stadard je uveden u kompaniji SUNCE Marinković 2008. godine.

Kip je način delimičnog otvaranja krila prozora ka napred u gornjem delu. Ovo otvaranje se najčešće koristi radi provetravanja prostorija.

Klizna vrata su vrata koja se otvaraju u desnu ili levu stranu uz pomoć nosača ili klizača.

Komarnik je mrežica protiv insekata. Na tržištu postoji rolo komranik koji se može spuštati i  podizati, fiksni koji se ne može otvarati i američki koji se ugrađuje na vrata i balkonce. U poslednje vreme popularni su i takozvani “Plise” komarnici koji se otvaraju po vertikali.

Komore u profilu imaju funkciju stvaranja termo prekida i na taj način umanjuju razmenu toplote i hladnoće prozora. Zato je važno da u odabiru prozora obratite pažnju da profili od kojih su napravljeni imaju optimalan broj komora. Trenutno su aktuelni prozori sa pet, šest i više komora. Međutim za stabilnost i čvrstinu prozora važna je i ukupna širina štoka, kao i debljina zidova komora i čelika u profilu.

Kondenzacija je pojava koja nastaje kada se vodena para usled hladne spoljašnje temperature pretvori u vodene kapljice na unutrašnjoj strani stakla. Kondenzacija najčešće se javlja u toku zimskih perioda i najjednostavnije se eliminiše kratkim provetravanjem.

Korniza je dekorativni ornament koji se stavlja na ukrasne panele ulaznih vrata.

Leksan višeslojna polikarbonatska ploča koja se najčešće koristi za nadstrešnice.

No comments: