May 20, 2016

Pretvorite suteren u lep životni prostor

Prilikom uređenja suterena treba obratiti pažnju na nekoliko važnih detalja koji će značajno uticati na izgled čitavog prostora - svetlo, svetao namještaj, kvalitetne zidne i podne obloge i unošenje prirode u prostor.


     Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je delimično ukopana u teren, prvi i osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svetlosti – pa pri izboru prozora treba potražiti one sa tanjim okvirima (bez obzira  je li reč o drvenim, PVC ili aluminijskim).
    Kako se u suterenskim prostorima može pojaviti problem vlage i plesni, mogućnost dobrog provetravanja je izuzetno važna, pa predlažemo da prozori imaju mogućnost otvaranja na kip, što se, za razliku od klasičnog otvaranja tako nisko smeštenih prozora, pokazuje i kao važan sigurnosni element.

   Osim obavezne dobre toplotne i zvučne izolacije, dobro rešenje za suteren su reflektirajuća i zatamnjena stakla prozora, za koje ne preporučujemo teške i tamne zavese, već prozračne rollo varijante svetlih tonova. Alternativno, mogu se koristiti i tanje klasične zavese, ali u tom slučaju predlažemo da se koristi više tekstila kako bi se omogućilo njihovo gusto postavljanje, uz stvaranje mnoštva nabora. Kako su svetlost i osećaj prozračnosti izuzetno važni faktori u svim suterenskim prostorima, predlažemo da umesto klasičnih, neprozirnih vrata, odaberete vrata koja su u celosti ili delimično od stakla.
S obzirom da su sutereni obično mračniji, osnovni tonovi bi trebalo da budu nijanse bele boje, kombinovane s nežnijim pastelnim nijansama, koje će vizuelno 'utopliti' prostorije. Drvene podne obloge, kao i udoban i drveni nameštaj, takođe će dodatno stvoriti osećaj topline, naročito ako se na podovima nađe i nekoliko debljih tepiha u više boja, manjih ili srednjih dimenzija.
    Uz svetle zidove, dobro će izgledati bilo koja nijansa parketa, a predlažemo da se prilikom postavljanja drvenih obloga u suterenima vodi računa o zaštitnim premazima protiv vlage. Takođe treba imati na umu da neke vrste drveta, poput tikovine, dobro podnose vlažnije prostore.
    Za suterenske stanove preporučuju se vodootporne keramičke pločice sa specijalnim fugama, kao i dobro postavljen donji hidroizolacioni sloj. Ako se odlučite za laminat, predlažemo da prethodno proverite da li je otporan na vlagu.
Budući da suterenski prostori nisu mesta koji imaju dobar pogled, predlažemo da u prostor unesete što je više moguće prirodnih elemenata, kao što je sobno bilje koje će dobro podnositi prostore bez mnogo svetlosti, kao što je bršljan.
    Kod suterenskih stanova, pojava kondenzata i plesni nije retka pojava. Uzrok je loša toplotna izolacija, koja je na starijim objektima izvođena u skladu s tehnologijom svogvremena.
    Predlažemo vam da ugradite izolaciju na unutrašnjim zidovima stana: na zid postavite stiropor ili uokvirenu kamenu vunu, na koju se zatim pričvršćuju gips ploče, npr. knauf ili rigips. Važan faktor toplotne izolacije je polaganje parne brane između izolacije i gips-ploča. Parna brana izrađuje se od polietilenske folije i treba da ima zatvorene preklope folija kako bi se sprečio ulazak vazduha.
     Unutrašnje obloge odaberite po vlastitoj želji i stilu. Ako ste u prilici da obavite veće i financijski zahtjevnije, ali dugoročnije zahvate, problem možete rešiti i ugradnjom kvalitetne fasade, koja podrazumeva toplotnu izolaciju od kamene vune ili stiropora, polimercementni malter armiran mrežicom, impregnaciju i malter (mineralni, silikatni ili silikonski).

Stvari o kojima morate voditi računa:
1.SVETLO – PROZORI
2.SVETAO NAMEŠTAJ
3.KVALITETNE ZIDNE I PODNE OBLOGE
4.UNOŠENJE PRIRODE U PROSTOR 

No comments: