Sep 13, 2008

ZATVARANJE TERASA I BALKONA

Zbog hroničnog nedostatka stambenog prostora ljudi često pribegavaju zatvaranju terasa, balkona ili lođa kako bi povećali stambeni prostor. Terasa se može zatvoriti na razne načine uz pomoć PVC stolarije, aluminijske stolarije ili roletni.

Ako će vam terasa služiti samo kao spremište, pa želite stvari samo da zaštitite od kiše, onda je dovoljno terasu zatvoriti roletnama. Kod zatvaranja terase roletnama ne bi trebalo preći širinu plašta od 80cm, jer kod jačeg udara vetra lamele mogu iskočiti iz vođica usled savijanja i skraćivanja njihove dužine. To je ujedno i najjeftiniji način zatvaranja balkona, a cena zavisi od vrste lamela (PVC ili aluminijske lamele), o vrsti kutije za roletnu i vođica (metalne ili aluminijske), načinu podizanja roletne (gurtna, kurbla ili elektromotor) i potrebnim opšivkama na spojevima vođica, kutije i zida.

Zatvaranje terasa PVC ili alu stolarijom

Kod zatvaranja terasa, balkona ili lođa treba voditi računa o puno detalja, kako bi taj dodatni prostor bio u potpunosti funkcionalan i tehnički dobro rešen. Ako balkon nema betonsku ogradu može se zatvoriti u gornjem dijelu okretno-nagibnim prozorima, ili kliznim prozorima, s tim da se u donjem delu postavi fiksni element sa punim sendvič panelom. Vrlo dobar izbor za zatvaranje balkona je PVC stolarija jer osigurava odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Kod montaže treba voditi računa o okapnicama kako se ne bi stvorio hladni most, jer onda sigurno dolazi do orošavanja zida ili podprozorske daske. Uz PVC stolariju moguće je ugraditi i roletne kao dodatnu zaštitu od sunca i neželjenih pogleda. Ako se zatvaranje balkona radi sa aluminijskom stolarijom onda je to potrebno uraditi sa aluminijskim profilima sa termo-prekidom. U protivnom će sigurno doći do orošavanja profila.

Ako zatvaramo balkon na poslednjem spratu objekta vrlo često treba uraditi i krov. Stakleni krov je vrlo efektan, ali je puno skuplji od punog krova zbog toga što se zastakljenje mora izvesti sigurnosnim lamistal staklima koja znatno poskupljuju ceo poduhvat.

No comments: