Jun 20, 2008

STAKLO KOJE SE SAMO ČISTI

Novina na tržištu stakla je "aktivno" staklo koje koristi prirodu u zaštiti od prljavštine organskog porekla što ima za posledicu manje čišćenje. Staklo na prvi pogled deluje isto kao i svako drugo konvencionalno staklo, ali je obloženo specijano razvijenim spoljašnjim slojem sa dvostrukom ulogom. Naime, kada je izložen dnevnom svetlu, sloj hemijski reaguje na dva načina:
  • razlaže organsku prljavštinu

  • uklanja razloženu prljavštinu sa prozora.

Posle više godina istraživanja firma Pilkington razvila je Activ staklo, prvo staklo na svetu koje se samo čisti tako što koristi mikroskopski površinski sloj sa jedinstvenom dvostrukom ulogom:

  • Prvi korak je “fotokatalitički” - površinski sloj na dnevnom svetlu stvara hemijsku reakciju kako bi se razložila organska prljavština

  • Drugi korak je “hidrofilni” - umesto formiranja kapi, kada kiša pada na staklo, širi se ravnomerno i uklanja razloženu prljavštinu, a zatim se suši brzo ne ostavljajući fleke.

Specijalnom sloju Pilkington Activ stakla je potrebno u proseku 5-7 dana da bi prikupilo energiju. Nakon toga nastavlja da radi čak i tokom oblačnih dana i tokom noći, spirajući prljavštinu kad god pada kiša.

Iako površinski aktivni sloj razlaže čak i najtežu organsku prljavštinu ipak postoje okolnosti kada je potrebno i neko osnovno održavanje stakla. Naime ukoliko je površina toliko prljava da dnevno svetlo ne može dopreti do stakla čišćenje neće početi. U takvim slučajevima potrebno je očistiti staklo toplom vodom i odgovarajućim sredstvom za čišćenje kako bi se za par dana proces "samočišćenja" nastavio.

Specijalni sloj traje koliko i samo staklo. Testovi su pokazali da specijalni sloj na staklu ne može izbledeti ili uništiti sam od sebe, ali da može biti oštećen korišćenjem abrazivnih sredstava za čišćenje.

Activ staklo se može koristiti na svim prozorima, ali je najpraktičniji na prozorima koje je teško dohvatiti bez obzira da li se radi o stambenim objektima ili poslovnim prostorima, staklenim baštama ili soliterima.

No comments: