Jul 18, 2008

CAD / CAM TEHNOLOGIJA

CAD ili Comupter-Aided Design (kompjuterski dizajn) je razvijen na Institutu za tehnologiju američke države Masačusets tokom 1950. godine. To je bilo vreme rane faze razvitka kompjutera, pa je CAD softver bio relativno primitivan i bio je korišćen samo u avio i automobilskoj industriji. Kako je vremenom kompjuterska oprema postala sve moćnija u pogledu memorije, brzine procesora i cene, tako je i CAD počeo sve više ulazi u inženjersku zajednicu.

Danas je CAD moćno i osnovno sredstvo sa kojim dizajneri i inženjeri mogu da pripreme crteže i prevedu ih u trodimenzionalne modele (u čvrstoj formi ili od strukturnih linija) tako da mogu biti rotirani, zumirani, ukršteni... Informacije koje se dobiju iz CAD programa mogu biti prevedene uz pomoć softvera CAM (Computer-Aided manufacture) u upotrebljive podatke koje pomažu u kontroli mašina (kao što su strug i alati za sečenje) i robota koji se koriste u procesu proizvodnje.

Najvažnije prednosti korišćenja CAD/CAM kombinacije su velika preciznost inženjera i povećana produktivnost. CAM programi nisu neprocenjivi samo u pogledu obezbeđenja standardizacije komponenata, već i zato što dozvoljavaju veću fleksibilnost proizvodnog procesa dozvoljavajući proizvodnju smanjenog volumena ili serijsku proizvodnju.

CAD/CAM mogu drastično da smanje vreme od koncepta do prototipa, čineći tako proces dizajna efikasnijim, što omogućava proizvođačima da brže plasiraju novi proizvod na tržište. Korišćenje kompjutera donelo je revoluciju u industriju i dovelo je do razvoja bezbednijih proizvoda sa boljim performansama.

No comments: