Aug 10, 2008

VODENA KOCKA - ZVEZDA OLIMPIJADE U PEKINGU

Nakon spektakularnog otvaranja Olimpijade 2008 u Pekingu, pripremite se da izgubite dah ponovo – kada ugledate senzacionalnu zgradu kineskog Nacionalnog plivačkog centra u kome će se odvijati olimpijska takmičenja u plivanju, skokovima u vodu, vaterpolu i sinhronom plivanju. Poznato kao „Vodena kocka“ zdanje je dizajnirano u obliku kocke, a čini ga čelična struktura u potpunosti ispunjena balonima. Raspored balona je napravljen na osnovu rasporeda organskih ćelija i prirodne formacije balona sapunice.

Projekat Vodene kocke je izabran kao najbolji među ukupno deset projekata na međunarodnom konkursu održanom 2003. godine, a njeni dizajneri su zapravo dve australijske kompanije “PTW Architects” i “Arup Australasia engineering group”, koje su radile zajedno i na izgradnji Akvatik centra za Olimpijadu u Sidneju 2000. godine. Stručnjaci kažu da zgrada predstavlja spomenik teoriji fizike, s obzirom na to da su dizajneri ovog futurističkog zdanja inspiraciju dobili iz teoretskog istraživanja strukture sapunice dvojice irskih fizičara.

Materijal od koga su ćelije napravljene je visoko inovativan, lagan i transparentan teflon pod nazivom ETFE. To je specijalna vrsta teflona dizajnirana da reaguje na promenu svetlosti, što će omogućiti i stvaranje zadivljujućih vizuelnih efekata za maksimalnih 17 000 posetilaca i milione TV gledalaca.

Zgrada ima i izraženu zelenu komponentu. Njena površina je 70 000 m², ali bez obzira na to biće energetski samoodrživa jer će čak 90% solarne energije koja pada na zgradu biti iskorišćeno za zagrevanje bazena i unutrašnjosti zdanja. S obzirom na to da je za dobro održavanje bazena potrebno dosta vode, a da Peking spada u manje kišne gradove, dizajneri su prevazišli ovaj problem konstruisanjem sistema koji reciklira vodu iz bazena i sistema akumulacije svake kapi kiše koja padne na zgradu u toku godine.

Više informacija o Vodenoj kocki može se pronaći na internet adresi kompanije "Arup Australasia Engineering Group".

No comments: