May 18, 2009

PROVETRAVANJEM DO ZDRAVLJA

BN3385_7-FB~Sunflowers-in-Anatolia-Turkey-Posters

Sezona alergija uskoro prolazi i mnogi će odahnuti kada “opasnost spolja” prođe, međutim poslednja istraživanja pokazuju da i loš vazduh unutar stambenih objekata može biti takođe opasan po zdravlje.

Prema ovom istraživanju vazduh u našim domovima je često i dva puta otrovniji od spoljašnjeg. Toksični vazduh iz kuća i stanova povezan je sa različitim hroničnim respiratornim bolestima.

Poboljšanje kvaliteta vazduha unutar domova nije teško ostvariti, a mi vam u nastavku dajemo par predloga kako se to može uraditi na lak i jednostavan način:

  • Provetravajte, provetravajte, provetravajte. Otvorite prozore i vrata i omogućite svežem vazduhu da cirkuliše. Savremena istraživanja pokazuju da je u 54% slučajeva nekvalitetnog vazduha u unutrašnjim prostorima krivo nedovoljno provetravanje. U svakom domaćinstvu nastaje vodena para kako zbog obavljanja svakodnevnih poslova (kuvanje, tuširanje, pranje, itd.), bilo zbog sušenja građevinske konstrukcije, bilo zbog disanja – jedna četvoročlana porodica dnevno proizvede/pošalje u svoj životni prostor prosečno 10 litara vode u obliku vodene pare. Provetravanje je izuzetno važno u zimskom periodu, jer postoji mogućnost pojave kondenzacije i buđi. Kako biste popravili kvalitet vazduha u svom domu pokušajte postići ''poprečno provetravanje'' što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj kako bi nastala promaja. Provetravajte 3-5 puta u toku dana za najbolje rezultate.

  • Ne koristite hemijske pročišćivače vazduha ili toksične proizvode za čišćenje. Svi znamo kako su oštri mirisi sredstava za čišćenje, ali iako većina misli da ovi mirisi nestaju nakon određenog vremena, hemijski talog ostaje. Postoji puno proizvoda na tržištu koji nisu toksični, a na koje se možete osloniti. Takođe, pribegnite starim dobrim receptima za čišćenje upotrebom limuna i sirćeta. Ako su naše bake mogle tako da čiste, pa možemo valjda i mi.

PLT6inspathbrwnbskt08_l

  • Unesite zelenilo u dom. Određene biljke kao što su hrizenteme ili filodendron tako čest u našim domovima, pomažu da se otklone opasni toksini iz naših domova. Feng-šui pravla kažu da su zdrave biljke potencijalni izvor aktivacije Chia u prostoru. Pored toga što pomažu u održavanju svježeg zraka, one simbolizuju drvo, rast i razvoj. Treba ih održavati zdravim, a kad počnu da venu zamenite ih novima. Posebno se preporučuju Spathiphyllum Wallisii, bambus, Crassula, Ficus benjamin, orhideja, božur, narcis i ljiljan.

  • Kupite tepih od prirodnog materijala ili još bolje otarasite ga se. Etisoni mogu biti najveći zagađivači vazduha u vašem domu, jer su pravi sunđer za prljavštinu, alergene, buđu i druge opasne pojave. Većina etisona se tretira hemikalijama koje ispuštaju toksične gasove. Ukoliko je moguće, izbacite sve etisone, tepisone i tepihe od veštačkih materijala, a ostavite smo one od prirodnih vlakana i stazice.

  • Napravite od svog doma zonu bez duvanskog dima. Ova mera nije dobra samo za kvalitet vazduha u vašem životnom prostoru. Prestanite da pušite i doprinesite tako sveukupnom zdravlju vas i vaše porodice. Ukoliko baš ne možete bez duvanskog dima, ograničite se na jednu prostoriju ili koristite terasu.

No comments: