Sep 15, 2009

IZBOR PROZORA ZA VAŠ DOM

 

dnevna soba Stil Vašeg doma igra najznačajniju ulogu kada se donosi odluka o vrsti i obliku prozora za koju ćete se opredeliti. Sa razvojem industrije i inovacija sve važniju ulogu imaju i prozorska stakla sa svojim naglašenim sigurnosnim i zaštitnim karakteristikama. Pogledajmo koji su to praktični razlozi zbog kojih je potrebno dobro razmisliti prilikom kupovine prozora. Ukoliko odluku ne možete doneti sami, inženjeri SUNCA su Vam na raspolaganju za sve informacije i savete o vrstama prozora i stakla koji su idealni upravo za Vas dom.

Komfor

  • za kuhinjski prozor iznad sudopere ili radnog dela najpogodniji je prozor koji se jednostavno otvara. Predlažemo prozore koji se otvaraju na kip, jer su zgodini za ventilaciju koja je u kuhinji neophodna. Važno je da mehanizam prozora bude dobar tako da prozor možete otvarati i jednom rukom.

  • mislite i na nameštaj kada planirate prozore, posebno ukoliko želite da sto u trpezariji biti postavljen ispred prozora.

  • ukoliko imate vrata koja se otvaraju ka unutra i neprestano udaraju o stari bakin stočić ili omiljenu fotelju baš kada sedite na njoj, razmislite o kliznim vratima ili promeni smera vrata. A možda Vam vrata na tom mestu i nisu potrebna ?

kupatilce Privatnost

  • za prozore u kupatilu ili one koji su na ulazu u kuću birajte neprovidno staklo. Ova stakla pružaju visok stepen privatnosti, a nije potrebno da ih dodatno pokrivate zavesama. U SUNCU su Vam na raspolaganju stakla kao što su griz (ili pesak), peskareno staklo, delta ornament ili stop sol stakla koja su posebno pogodna za poslovne objekte.

  • svetlarnici u kućama takođe zahtevaju određeni stepen privatnosti, ali je savet stručnjaka da ovde birate stakla koja neće ugroziti njihovu glavnu funkciju obezbeđenja svetlosti

  • ukoliko je Vaš dom blizu izvora buke, kao što je prometna ulica ili škola, onda je za Vas idealno rešenje PVC stolarija. Otarasite se starih drvenih ili prozora od nekvalitetnog PVC-a i nađite mir porodičnog doma uz SUNCE prozore i vrata.

Pogled

  • prozori i balkonska vrata mogu stvoriti divan osećaj otvorenog prostora i učiniti da još više uživate u pogledu koji Vaš dom pruža.

  • klizna balkonska vrata su odličan način da u svoj dom unesete divan pogled, a sa praktične strane ne zahtevaju mnogo prostora za otvaranje kao obična vrata.

Sigurnost

  • u današnje vreme moramo misliti na sigurnost naše porodice i doma. U SUNCU možete  kupiti izuzetno kvalitetna sigurnosna vrata koja su se u praksi pokazala kao odličan čuvar porodičnog doma. Kada je reč o prozorima razmislite o ugrađivanju ručice sa ključem za Vaš balkonac.800px-Safety_glass_vandalised_20050526_062_part

  • pampleks i kaljeno staklo su jaka stakla, a danas postoje sve veći zahtevi za njihovom primenom u  građevinarstvu, ali i drugim industrijama. Pampleks je sastavljen iz dva stakla između kojih se nalazi folija, pa kada se razbije ne rasipa se već ostaje u jednom komadu tako da ima visoke sigurnosne karakteristike. Kaljeno staklo takođe ima dobre sigurnosne karakteristike jer se razbija u sitne oble komadiće bez oštrih ivica (sličnio malim kamenčićima) i tako onemogućava povređivanje. Ove vrste stakla se sve više koriste u građevinastvu za klizna vrata, balkonce, tuš kabine i naročito za prozore u dečijim sobama.

Ventilacija

  • potreban Vam je svež vazduh? Razmotrite vremenske uslove kojima je izložena Vaša kuča ili stan. Prozori duž vetrovite strane mogu poboljšati ventilaciju i protok svežeg vazduha u stambenom prostoru, što je posebno korisno ukoliko imate jednog ili više pušača u porodici.

  • postoji li strana Vašeg doma koja je izložena udarima jakog vetra, kiše i snega? U tom slučaju razmotrite da tu postavite fiksni klasični ili lučni prozor koji se ne otvara, što može biti najbolje rešenje koje u isto vreme omogućuje prodor prirodne svetlosti. Nemojte štedeti kada se radi o odabiru prozora i stakla za ovaj deo kuće, jer će se oni dugoročno isplatiti i ne zaboravite da u ovim situacijama manji prozori mogu biti efikasniji.

  • u kuhinji i kupatilu je naravno potrebno ugraditi najmanje jedan prozor koji se otvara kako bi obezbedili dobro provetravanje i razmenu vazduha.

No comments: