Jul 21, 2010

NISKOEMISIONO STAKLO

bezbedni uz SUNCE stolariju i niskoemisiona stakla           SUNCE PVC i aluminijumska stolarija sa ugrađenim niskoemisionim staklima koja dodatno štede energiju i Vaš novac predstavljaju odličnu investiciju. Konsultujte se sa    savetnikom prodaje u SUNCU koji će Vam pomoći da dođete do najboljeg i najpovoljnijeg rešenja za Vaš dom.

          Danas je na tržištu velika potražnja za staklima koja poseduju mali koeficijent emisije odnosno niskoemisionim staklima. Namena niskoemisionog stakla je da smanji prienos toplote usled zračenja i prolaza kroz stakleni panel kako bi se postigle bolje termičke osobine.

          Kada je niskoemisiono staklo deo dvostrukog staklenog panela, staklo sa malim stepenom emisije sprečava gubitak toplotne energije i istovremeno obezbeđuje dodatno zagrevanje skupljanjem sunčeve energije, čime se postižu izuzetno dobre termičke osobine staklenih jedinica i leti i zimi.

          Da bi se bolje razumjela namena niskoemisionog stakla potrebno je bliže objasniti pojam   sunčeve energije i solarnog spektra. Solarna energija može se podeliti na sledeće komponente :

- ultraljubičasto zračenje - uticaj ultravioletnog zračenja može biti štetan po ljude, može oštetiti namještaj. Ovo zračenje se mora blokirati kako ne bi prolazilo kroz staklo,

- dnevna svetlost koju treba iskoristiti maksimalno,

- infracrveno zračenje - infracrveno zračenje može biti korisno i štetno. Korisno je kada se sunčeva energija koristi za zagrevanje, a štetno u letnjem periodu kada dolazi do pregrejavanja prostorija.

          Infracrveno zračenje se sastoji od zraka različite talasne dužine. Infracrveno zračenje, zraka relativno kratke talasne dužine, apsorbuju tepisi, zavese, pod, zidovi pa ih menja u zrake velike talasne dužine. Ovakva promena se dešava i izvan prostorija gdje se zagrevanje usled infracrvenog zračenja sunca menja u energiju velike talasne dužine. Niskoemisioni materijal na površini stakla odbija zrake velike talasne dužine unutar objekta u zimskom periodu kada je temperatura u unutrašnjosti prostorije viša od spoljne temperature.

niskoemisiono staklo          Tokom letnjeg perioda, niskoemisioni sloj odbija zrake velike talasne dužine izvan objekta, tako da unutrašnjost prostorije ima manju temperaturu od spoljne temperature.

          Dok odbija zrake velike talasne dužine, niskoemisioni sloj istovremeno omogućava prolaz dnevne svetlosti. Ako je staklo obojeno, čime dolazi do prelamanja ultraljubičste svetlosti pri prolasku kroz staklo, niskoemisioni sloj obezbeđuje idealnu zaštitu od sunčevog zračenja i istovremeno je zadržava.

           Za dalja poboljšanja termo izolacije izo stakla, u međuprostor izo stakla smešta se plemeniti plin argon ili drugi plemeniti plinovi (Krypton, Xenon) kao i mešavine plemenitih plinova koji poboljšavaju toplotni koeficijent izo stakla za ca. 0,3 W/m2K u odnosu na vazduh.

 

Izvor: Zrcalo

4 comments:

ilija said...

Kolika je garancija da gas neće nestati iz toga prostora i šta se dešava kada do toga dođe? Kako se manifestuje?

SUNCE said...

Kompanija SUNCE daje garanciju od 5 godina na stakla. Na SUNCE prozorima nalaze se niskoemisiona Guardian ClimaGuard stakla koja su vrhunskog su kvaliteta. Sastoje se iz „Guardian Float Glass Exra Clear“ stakla debljine 4mm, prostora debljine 16mm u kome se nalazi 90% argona i 10% vazduha, i još jednog „Guardian Float Glass Exra Clear“ stakla debljine 4mm na kome se nalazi niskoemisioni film Guardian ClimaGuard 1.0.
Ne postoji mogućnost da argon „iscuri“ osim ako se ne razbije staklo. Argon je neškodljiv i potpuno bezbedan plemeniti gas, bezbojan je i bez mirisa. Više informacija o ovom staklu možete pronaći na
http://www.climaguardspf.com/products/index.html

despotovic1 said...

da li je moguća kombinacija ClimaGuard i stopsol stakla???

SUNCE said...

Poštovani despotovic1, kombinacija Clima Guard i stop sol stakla je moguća i veoma je dobra. Clima Guard je odlično niskoemisiono staklo. Sa stop sol staklom koje dodatno štiti prostorije od sunčeve svetlosti imate mogućnost izbora boja, odnosno „ogledalo“ efekta u plavoj, zelenoj, sivoj i braon boji. Imajte u vidu da „ogledalo“ efekat stop sola zavisi od odnosa unutrašnjeg i spoljašnjeg osvetljenja, pa će noću kada uključite svetlo u prostoriji ovaj efekat nestati (gledano sa spoljne strane).