Apr 18, 2011

MONTAŽNE KUĆE

 

imageIzgradnja porodičnog stambenog objekta može da predstavlja problem kako za porodicu - investitora, tako i za projektanta - arhitektu. Teškoće koje se mogu javiti prilikom izdvajanja finansija za ovakav projekat, odabira lokacije, tipa gradnje itd. dodatno usporavaju ceo proces izvođačkih radova. S toga se mnoge porodice, naročito u poslednje vreme opredeljuju za ovakav - montažni način građenja. Popularnost ovih kuća sve više raste i na našim prostorima.

Već više decenija modularni sistem „suve“ gradnje primenjuje se u zemljama poput SAD, Velike Britanije i Finske. U zavisnosti od klimatskih karakteristika sredine pristupa se različitim tehnikama montaže i upotrebi odgovarajućih, prefabrikovanih konstruktivnih elemenata i materijala.

Mada se većina elemenata koji se sklapaju na licu mesta proizvodi u specijalizovanim fabrikama, posebni zahtevi investitora mogu da utiču na konačni izgled i sadržaj objekta, a time na cenu i sva eventualna odstupanja od modularnog principa. Osim cene, razlozi zbog kojih bi se trebalo opredeliti za ovakav tip građenja su:

  • Kratak period izgradnje

  • Laka konstrukcija

  • Ušteda energije

  • Niski troškovi održavanja

  • Ekološki prihvatljivi materijali

Najčešće se primenjuje panelni ili skeletni konstruktivni sistem pri montaži. Panelni podrazumeva da su noseći elementi konstrukcije paneli, odnosno zidovi. Paneli mogu biti različitih dimenzija i različitih slojeva poprečnog preseka, sa otvorima za prozore i ostale ugradne elemente, ili bez njih. Skeletni konstruktivni sklop se sastoji od stubova (čelični, drveni i dr.) i elemenata ispune - zidova koji u sebi imaju odgovarajuće slojeve, prethodno fabrički obrađene.

image

 

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država gde se koncept suvog sistema brze gradnje dugo razvija, kod nas, iako već godinama prisutan ovaj metod kod mnogih kupaca izaziva sumnju i nepoverenje. Razlozi su obično zabrinutost u vezi čvrstoće konstrukcije, kvaliteta termičke i zvučne izolacije, zapaljivosti i slično.

 

Međutim, danas na tržištu postoje mnogi kvalitetni proizvodi koji se ugrađuju u sklopive elemente montažnih kuća, a dobijeni su na bazi prirodnih sastojaka, čime se ispunjavaju svi potrebni standardi vezani za trajnost, funkcionalnost, zdravstvenu podobnost i ekološku prihvatljivost.

Vek trajanja montažne kuće kreće se između 30 i 70 godina. Karakteristike protivpožarne zaštite identične su kao i kod zidanih objekata. Spoljni zidovi se oblažu cementnim pločama, između kojih se nalazi visokokvalitetna izolacija od nezapaljivih materijala debljine 80 mm. Pregradni elementi u sebi imaju sloj mineralne vune od 50 mm. Za zatvaranje drvenih ramova, obično se koriste iverica (d=10 mm), ili OSB ploča. Unutrašnji zidovi se najčešće oblažu gips- kartonskim pločama debljine 9.5 mm. Završni radovi, kompletno gletovanje i malanje obavljaju se prema želji kupca.

image

Temelji su armirano - betonski (AB ploča), a krov je kompletno daščan, sa odgovarajućim slojevima za izolaciju i strujanje vazduha.

Upotrebom savremenih materijala i tehnologija prilikom gradnje montažnih kuća završna obrada je u celosti uporediva sa kućama izvedenim klasičnim načinom.

Kompletan proračun za izgradnju jednog ovakvog objekta trebalo bi da obuhvati sledeće:

  • Projektnu dokumentaciju

  • Temelje sa podnom pločom i hidroizolacijom

  • Roletne kutije i PVC roletne

  • Postavljanje završnih podnih obloga sa termoizolacijom i glazurom

  • Završno bojenje zidova

  • Ugradnju sanitarija

  • Nabavku i ugradnju potrebne elektro - opreme

  • Ugradnju montažnog dimnjaka

  • Centralno grejanje

Trajanje izvođačkih radova može da varira, ali je izvesno da je vremenski period potreban za izgradnju montažne kuće znatno kraći u odnosu na kuću koja se gradi klasičnim metodama. Ono što najviše zanima kupce je cena, a ona se kreće od 250 € (m²) pa naviše, u zavisnosti od modela, veličine i proizvođača montažne kuće.

Autor teksta:

Mladen Budimir d.i.a. 

Agencija za projektovanje ARHITEKTONIKA

studio@arhitektonika.rs

3 comments:

Građevinarstvo said...

Odlična je i brza gradnja ovakvih životnih prostora.

Unknown said...

Vidjela sam već par ovakvih montažnih kuća u gradu, super je što se brzo izgrade

SUNCE said...

U pravu ste, brzo se grade i lepe su. Raspored prostorija je uglavnom odličan, a postoji dobar izbor modela kuća u zavisnosti od potreba investitora.