May 2, 2014

Štedljivo niskoemisiono staklo

 

Niskoemisiono CLIMA GUARD SOLAR staklo ili staklo za 4 godišnja doba kako ga u SUNCU zovemo osigurava visoko propuštanje svetlosti (66%), izuzetnu toplotnu izolaciju (Ug=0.8 W/m2K kod trostrukog stakla), dakle  štedi energiju i vaš novac.

Kako bismo to i pokazali izmerili smo temperaturu kod našeg pokaznog rashladnog uređaja. Na slici ispod možete videti temperaturu površine trostrukog niskoemisionog Clima Guard solar stakla koja iznosi 22,2 stepena.

trostruko  low-e staklo

Zatim smo izmerili temperaturu na površini običnog duplog stakla (njegova Ug vrednost je 2,6W/m2K ), i očitali sa merača 18,3 stepena što predstavlja razliku od gotovo 4 stepena celzijusa. To znači da je sa niskoemisionim trostrukim staklom potrebno manje energije utrošiti za grejanje, odnosno da se ostvaruju značajne uštede novca u odnosu na upotrebu običnog termo stakla.

dvostruko obično staklo

Koliko uštede iznose govori primer iz prezentacije docenta dr Maje Todorović sa beogradskog Mašinskog fakulteta. U pitanju je primer za grejanje jedne višespratne stambene zgrade površine 6510 m2, izgrađene tokom 80-ih prošlog veka u Beogradu, sa prosečno izolovanim spoljnim zidovima i krovom. Merenja su izvršena na tri različita prozora sa različitim koeficijentima toplotne provodljivosti:
M1. Drveni dvostruki prozori obično staklo Uw= 2, 9 W/ m2K
M2. PVC trokomorni dvostruko zastakljeni, ispuna vazduh Uw= 1, 8 W/ m2K
M3. Al PVC petokomorni, dvostruko Low E staklo, argon Uw= 1, 1 W/ m2K

Potrošnja toplote za grejanje na godišnjem nivou po kvadratu stana za prostorije sa gore navedenim stanovima su:
M1. 137 kWh/ m2
M2. 92 kWh/ m2 ušteda u toploti za grejanje od 45 kWh/ m2 ili 32, 8%
M3. 55 kWh/ m2 ušteda u toploti za grejanje od 82 kWh/ m2 ili 59, 8%

I na drugom primeru vidimo da je pored profila jedan od najvažnijih elemenata energetski efikasnog prozora je izbor odgovarajućeg stakla. ClimaGuard® Solar je staklo sa transparentnim i izrazito tankim filmom na površini. Zahvaljujući njemu, osigurava se visoko propuštanje svetlosti (66%), odlična toplotna izolaciju i zaštitu od sunčeve energije u toku leta. Nizak prenos toplote prouzkokuje nisku temperaturu unutar stakla, što naročito osigurava veću udobnost u prostoriji u toku leta. U narednom tekstu objavićemo merenje sa oglednog grejnog uređaja koji simulira letnje temperature.

No comments: