May 16, 2008

DIZAJN ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE

Dizajn za životnu sredinu se bavi minimiziranjem otpada, smanjenjem korišćenja energije i materijala u proizvodnji do održivog nivoa, a poslednjih godina i produženjem perioda korišćenja proizvoda. To je potpuno suprotno pristupu koji i dalje čini ključni deo strategija velikog broja proizvodnih kompanija takozvanom “Planiranom zastarevanju proizvoda” baziranom na konceptu namernog skraćivanja životnog veka proizvoda tako da se kupci nateraju da kupuju i dalje. Protivnici planiranog zastarevanja tvrde da je otpad koji se stvara preranom zamenom proizvoda poguban za životnu sredinu.

Primera proizvoda sa ugrađenom zastarelošću ima svuda oko nas, to su: sijalice, upaljači, plastični brijači, hemijske olovke, sijalice, tastatura, miš i ostali periferni uređaji za kompjutere, mobilni telefoni, automobili, bela tehnika, softver...svi oni proizvodi čija je popravka skuplja od njihove prodajne cene. U Engleskoj planirano zastarevanje proizvoda se smatra kršenjem prava kupaca. Jedan od najpoznatijih slučajeva u kome je javnost burno reagovala bio je “Click Wheel” čuveni Apple iPod, kod koga je veliki broj kupaca prijavio kvar nakon 18 meseci korišćenja ili malo nakon isteka jednogodišnje garancije.

Oko planiranog zastarevanja proizvoda danas postoji dosta dilema u stručnoj javnosti. Najglasniji su pobornici zaštite životne sredine i pokreta dizajna za zaštitu životne sredine. Oni smatraju da povećanje dužine korišćenja proizvoda, minimizira otpad i potrošnju energije – duplirajem dužine korišćenja proizvoda smanjuje se njegov uticaj na životnu sredinu. Dobar primer proizvoda koji predstavlja dizajn za životnu sredinu je „Neo Ball“ sijalica koju je napravila kompanija Toshiba, 1998. godine. Ova sijalijca je imala 6 puta duži vek trajanja od obične sijalice, a trošila je četvrtinu energije obične sijalice.

Jedan od dobrih primera dizajna za zaštitu životne sredine je i "Solarni venecijaner" koji su dizajnirali Eric Chan i Jeff Hiller 1992. godine za američku firmu Ecco Design Inc. Ovaj prototip dobitnik nekoliko nagrada za dizajn, apsorbuje sunčevu svetlost tokom dana kroz tanke, fleksibilne foto-voltažne ćelije koje se nalaze na zadnjim krajevima svake trake. Energija se skuplja u baterijama koje se pune i oslobađa noću na prednjoj strani svake trake koja emituje svetlost bez ikakvog eksternog izvora. Svaka traka na venecijaneru je napravljena od izvaljanog i presovanog recikliranog aluminijuma. Solarne ćelije i lampice za emitovanje svetlosti su zalepljene za traku lepkom, a cela traka je zaštićena slojem bezbojnog filma.

SUNCU se kao društveno odgovornoj firmi zaštita životne sredine i reciklaža nalaze u fokusu poslovanja. Naša PVC stolarija je dugovečna, funkcionalna u pogledu osnovnih zahteva koje mora ispunjavati, nezahtevna u pogledu održavanja, estetski doterana i ekonomična. SUNCE PVC prozori u ekološkom smislu mogu biti uzor, jer se PVC uglavnom proizvodi od soli. Proizvodnja sirovine i prozora troši relativno malo energije. Stari PVC uzorno se reciklira. PVC je ekstremno izdržljiv, zato bele plastične prozore nije potrebno lakirati, a visoka gustina trajno smanjuje zagrevanje i isparavanje štetnih čestica, što dodatno štiti našu okolinu.

No comments: