May 30, 2008

UPOZNAJMO STAKLO

Staklo je proizvod kamena - amorfnog silicijum dioksida. Zbog svojih karakteristika, staklo je relativno čvrsto, inertno, prozirno i biološki neaktivno, a danas ima vrlo široku upotrebu. S obzirom da silicijum dioksid ima tačku topljenja na oko 2000˚C prilikom proizvodnje stakla dodaju se natrijum karbonat (Na2CO3) i kalcijum oksid (CaO) kako bi se snizila tačka topljenja na oko 1000˚ C i da staklo ne bi ostalo topivo u vodi.

VRSTE STAKLA

Obično (Float) — float staklo je staklo koje se proizvodi pomoću float tehnologije. Sastoji se od kontinuiranog staklenog ribbona na površini od otopljenog metala. Visokog je kvaliteta, prozirno, ravnih, paralelnih površina, prirodnog izgleda i bez ikakvih deformacija. Boje običnog stakla su: bezbojno, bronza, zeleno, sivo, azur, tamno plavo. Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada, zgrada.

Polureflektivno — polureflektivno staklo kombinuje reflektovanje sunčevih zraka s toplotnom izolacijom. Ono odbija sunčeve zrake, ali ne u takvoj meri kao reflektivno staklo, već upija jedan deo svetlosti i energije. Boje polureflektivnog stakla su: bezbojno, zeleno, azur. Upotrebljava se kod ostaklenih fasada, ostakljenih ograda, vrata, i sl., gde je uslovljena refleksija stakla.

Reflektivno — reflektivna stakla presvučena su tankim slojem koji na površini izaziva refleksiju svetlosti. Uz svojstvo refleksije, sloj može biti i "blago obojen" – plavo, zeleno ili smeđe. Stepen refleksije postiže se tipom i debljinom sloja nanešenog na površinu stakla. Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada zgrada i ostalih elemenata, gdje se želi postići efekt refleksije (npr. staklena fasada poslovnog prostora, kod koje se spolja "ne može" vidjeti unutra).

Reflektivno staklo s metalnim premazom — kod ove vrste stakla, metalni premaz određuje nijansu i boju stakla, tj. nijansu i boju refleksije. Moguće boje su: gold, horizon, silver, elite, cristal, neutral, sunset, river, aquamarine, jade, sienna, granite gray, chroma, granada.

Transparentno s elektromagnetskim premazom — kod transparentnog stakla, elektromagnetski premaz određuje nijansu i boju stakla, tj. refleksije. Moguće boje su: srebrna, siva, metalno plava, pastelno plava, nebesko plava, zelena, plavo-zelena, bronzana, boja zemlje.

Ornamentno staklo - staklo s uzorkom — ornamentno staklo je ravno staklo s uzorcima na jednoj ili na obe strane. Upotrebljava se kod zastakljenih objekata u dekorativnom stilu, prozora i vrata gdje prozirnost stakla nije poželjna, a ipak se zadržava optimalni prolaz svjetla. Oba tipa stakla (staklo s uzorcima na jednoj strani i staklo s uzorcima na obe strane) mogu biti bezbojna, boje bronze ili žute, neki uzorci se mogu dobiti peskarenjem, matiranjem bronzom ili žutom bojom. Najčešći modeli ornamentnog stakla su: Crepi, Kura, Kathedral klein, Flutes, Niagara, Delta, Oceanic i dr.

SUNCE termoizolaciono staklo zadovoljava najstrože kriterijume koji se tiču standarda i procesa proizvodnje i ugradnje stakla. Karakteristike našeg mašinski pranog termoizolacionog stakla su:

  • u standardnoj proizvodnji koristi se staklo float kvaliteta,

  • koristi se griz staklo, delta-ornament, stop-sol (u braon, sivoj, plavoj ili zelenoj boji)...

  • automatsko zalivanje zaptivnom smesom - gitovanje tiokolom, čime je obezbedjeno da zaptivna masa bude ravnomerno naneta po čitavom obimu komada i da pri tome ne prelazi gabarite stakla,

  • postoji mogućnost stavljanja dekorativnih lajsni u staklo.

SUNCE staklo je izuzetnog kvaliteta. Ono što sa ponosom ističemo je njegova dugotrajnost. Pored standardne ponude stakla, SUNCE u svojoj ponudi ima i fluteks, pampleks, niskoemisiono staklo, kao i stakla po želji investitora.

2 comments:

Anonymous said...

Koliko je skuplje staklo sa ogledalo efektom i odnosu na obicno float staklo? I koliko Vama treba za isporuku?
Hvala,
Milica

SUNCE said...

Prozor sa stop sol staklom je skuplji od prozora sa flot staklom za 10%. Vreme isporuke naravno zavisi i od mesta gde se vrsi isporuku, ali je uobičajeno vreme od 5 do 7 dana od dana vaše narudžbe.