May 5, 2010

NEOBIČNE GRAĐEVINE 1. deo

     

           Moderna arhitektonska rešenja postaju sve smelija i inovativnija. Novi materijali, drugačiji pristupi u gradnji i inovatina rešenja učinila su da izvođenje radova na originalnim i sada već pravim umetničkim delima savremenih arhitekata postane mnogo lakše i jeftinije. Međutim trend nove gradnje koji je danas pristupačan širem krugu građana, traje već decenijama. U prilogu pogledajte prvi deo priče o najneobičnijim građevinama sveta koje pokazuju lepotu ljudske mašte i kreacije.

Spiralna suma arhitekte Hundertvasera          Zgrada koju zovu “Šumska spirala” nalazi se u gradu Darmstadt u Nemačkoj. Njen dizajner je jedan od najpoznatijih austrijskih arhitekata Fridensrajh Hundertvaser poznat po svojim veselim i originalnim arhitektonskim rešenjima. Šumska spirala je zapravo stambena Hundertwasser Forest spiralzgrada koja ima ukupno 12 spratova i 105 stanova. Krov je formiran od vrta u kome su posađene breskve, zeleni limun i javor, a tu se nalazi i restoran koji stanarima pruža  mogućnost da se odmore i ručaju. “Šumska spirala” je građena dve godine, a njen tvorac velikan arhitekture Hundertvaser je na žalost napustio svet samo par meseci pre završetka zgrade.

Longaberber Basket Company Ohio USA           Kompanija za proizvodnju korpi za prodavnice “Longaberger Bascet Company” nalazi se u  američkoj državi Ohajo i ima verovatno jednu od najčudnijih upravnih zgrada na svetu. Ukupni poslovni prostor broji hiljade kvadratnih metara, koštao je oko 30 miliona dolara, a izgradnja je trajala 2 godine. Sama zgrada predstavlja tačnu repliku najprodavanijeg proizvoda kompanije po kojoj je “Longaberger Bascet Company” Crkva američke vojne pilotske akademijepostala poznata.

          “United States Air Force Academy Cadet Chapel” ili Crkva američke vojne pilotske akademije u blizini grada Kolorado Springsa, jedan je od najlepših primera moderne arhitekture, a njen idejni tvorac je poznati arhitekta Walter Netsch. Zgrada crkve sastoji se od strukture sastavljene od 17 šiljatih stubova vosokih 23 metra što čini da ova građevina zaista implesivno deluje. Objekat je visok oko 46 metara i dug je 85 metara. Unutrašnjost je podeljena na 2 sprata, a interesantno je da u njoj postoje odvojene kapele za vernike protestantske, katoličke i jevrejske vere.

Izvor: Village of Joy

No comments: