May 22, 2010

NEOBIČNE GRAĐEVINE 2. deo

             Nastavljamo priču o malim i velikim arhitektonskim remek delima koja nam svojom  lepotom i inovativnošću pokazuju kako ljudska mašta i kreacija mogu menjati svet oko nas.

          The Blur Building je sagrađena za potrebe švajcarske Expo 2002 izložbe na jezeru Neuchatel. Zgrada predstavlja “arhitekturu atmosfere” i primarni materijal za njenu izgradnju je zapravo voda.

            Stvoren je vizuelni efekat objekta koji lebdi na vodi što čini ovu građevinu veoma neobičnom i predivnom. Voda iz jezera se pumpama filtrira i izbacuje u vazduh kao fina maglica kroz ukupno 31.500 mlaznica pod visokim pritiskom. Inteligentni sistem za vreme očitava promene u klimatskim uslovima kao što su temperatura, vlažnost, brzina i smer vazduha, obrađuje podatke u centralnom kompjuteru koji reguliše pritisak vode tj. izmaglice. Lagana struktura objekta široka je 300 stopa, ispod vode je 200 stopa, a iznad visina je 75 stopa. Iz ugla posmatrača, kada se jednom uđe u izmaglicu, vizuelni i zvučni odnos sa objektom nestaje. To je potpuno suprotno od svih grandioznih objekata sadašnjice koji upravo prvenstveno fasciniraju svojim vizuelnim karakteristikama. Objekat je završen 2002. godine.

Neobična građevina sa divnom pričom

           “Idealna palata” delo je francuskog poštara Ferdinanda Ševala, koji je utrošio 33 godine  da sagradi ovaj izuzetni primerak mešavine arhitekture i naivne umetnosti. Ševal je počeo sa gradnjom 1879. godine. U svojoj biografiji tvrdio je da se jednog dana sapleo na kamen i da je inspirisa njegovim oblikom došao na ideju o gradnji palate. Sledećeg dana počeo je da skuplja kamenje i tokom narednih 33 godina u toku rute raznošenja pošte prikupljao je razno kamenje i od njih pravio zgradu. Prvo je nosio kamenčiće u svojim džepovima, zatim u korpi, a na kraju i u prikolici. Često je radio noću pod svetlosti uljane lampe. Prve dve decenije gradio je spoljne zidove na kojima se mogu videti motivi inspirisani Biblijom i Hindu mitologijom.

Neobična crkva u steni             Katolička crkva Svetog Krsta u američkom gradu Sedona je još jedna u nizu neobičnih ljudskih tvorevina. Crkvu je dizajnirala skulptorka Margareta Brunsvig Stude koja je 1932. godine imala viziju krsta što postaje njena opsesija u narednih 25 godina. Prvobitno je bilo planirano da se crkva izgradi u Evropi, ali se od ideje odustalo zbog izbijanja II svetskog rata. Crkva je na kraju izgrađena u američkoj državi Ohajo i to u steni. Crkva je visoka 76 metara, podupire je zid visine 300 metara, a na građevini dominira ogroman krst. S obzirom da je poticala iz bogate porodice Margareta Brunsvig Stude je pored dizajna u kojem joj je pomogao arhitekta Frank Lojd Vrajt, i finansirala ceo poduhvat. Po njenim rečima “vrata crkve kao umetničkog dela biće uvek otvorena za sve bez obzira na veru.”

 

Izvor: Village of Joy

No comments: