Jun 14, 2010

JAKI I U KRIZI

 

          Kompanija SUNCE Marinković jedna od retkih u Srbiji koja je povećala izvoz, i iz krize koja je zahvatila građevinarsku industriju izlazi još jača i stabilnija. Prenosimo Vam prilog koji je emitovala RTV B92 u okviru koje je kao pozitivan primer pomenuta kompanija SUNCE Marinković, kao jedna od retkih koja je krizu prevazišla najpre zahvaljujući strateškim odlukama koje je doneo menadžment kompanije.

            Tokom prošle godine kompanije sa područja Šumadije i Pomoravlja ostvarile su za trećinu manji izvoz nego pre početka svetske finansijske krize. Trenutno se beleži blagi rast, kažu poznavaoci prilika i ističu da će, ako se nastavi, biti potrebno najmanje još 12 meseci da se obim izvoza vrati na nivo iz 2008. Usled svetske finansijske krize mnoge kompanije jedva opstaju jer su kupci iz inostranstva smanjili ili obustavili porudžbine. Drastičan pad izvoza, tokom prošle godine, presudno je uticao na poslovanje.

             "U 2009. beležimo smanjenje izvoza od 33 odsto. Početak ove godine je na neki način karakterističan po tome što je zaustavljen pad izboznih aktivnosti, tako da imamo za četiri meseca ove godine povećanje od 15, 6 odsto", objašnjava Ružica Stanarčić iz Centra za ekonomske odnose za inostranstvom PK Kragujevac…
             Međutim, postoji mali broj preduzeća koja su se na vreme reorganizovala i tako uspela da prežive krizu. Kompanija "Sunce" na primer, uveliko sklapa izvozne aranžmane sa kupcima iz zemalja Beneluksa.
             "U našem slučaju je menadžemnt doneo zaista dobre poslovne odluke, brzo smo se prilagodili novonastaloj situaciji i na taj način smo spasili najveći broj radnih mesta i firmu“, kaže Aleksandra Radinović, šef marketinga kompanije “Sunce”.
             U odnosu na početak krize, Šumadija i Pomoravlje prihodovali su sto miliona dolara manje i biće potrebno veliko angažovanje kako bi se izvozno orijentisane kompanije vratile na nivo poslovanja iz 2008. godine.

Izvor: www.b92.net

No comments: