Aug 14, 2009

ČISTI PVC PROZORI – BRZO I LAKO

sliding_cleaning Leto se lagano bliži kraju, a sezona čišćenja i priprema za hladnije vreme u našim domovima uveliko je počela. Ukoliko ste ponosni vlasnik SUNCE stolarije onda verovatno već znate da se PVC stolarija jednostavno održava (mnogi kažu jednostavnije od stakla). Svaki kupac u SUNCU dobija prilikom kupovine uputstvo za čišćenje i održavanje prozora. Osnovno kod održavanja je da zaštitnu foliju sa prozora treba ukloniti odmah posle montaže. Mnogi greše i foliju ostavljaju na prozorima, što dovodi do problema sa njenim skidanjem kasnije naročito ukoliko je visoka spoljna temperatura. Folija služi da zaštiti profil od oštećenja u toku proizvodnje i montaže, tako da je treba odmah nakon ugradnje skinuti. Nečistoća izazvana prašinom ili kišom uklanja se jednostavno, uobičajenim sredstvima za pranje i mekom krpom. Vodite računa da ne upotrebljavate previše agresivna sredstva ili sredstva koja sadrže rastvarače (aceton, razređivači i sl.). Ova uputstva važe za sve PVC površine, pa i one koje su u novim dekorima drveta - sve popularnijim među našim kupcima sudeći po upitima na terenu i anketi sa našeg bloga.

Ukoliko Vam treba ideja više za novi sveži “look” Vašeg doma ove jeseni, preporučujemo Vam tekst JESENJE SREĐIVANJE sa našeg bloga, u kome možete pronaći i savete o tome kako se otarasiti starih stvari i napraviti mesta za nove.

Kako bi Vam bar malo olakšali posao čišćenja stakla što je za mnoge mukotrpan posao prenosimo Vam tekst iz dnevnog lista “Politika” ( autor: D.D.) sa izuzetno korisnim savetima o čišćenju prozora i drugih staklenih površina u našim domovima.

“Tek oprani prozori, blistava ogledala i vaze bez mrlja učiniće da vaš dom izgleda svežiji i čistiji. Da biste obavili ovaj posao, nije potrebno da pravite veliko spremanje kuće. Dovoljno je da, uz svakodnevno održavanje, povremeno „osvežite” staklene površine u svom domu.

double-hung-windowTokom hladnih meseci čista prozorska stakla dozvoliće toplim sunčevim zracima da dodatno zagreju vaš stan i pomoći će vam da uštedite novac koji trošite za grejanje i osvetljenje. Ako ste ovaj posao zanemarili, pa su okna previše prljava, prvo ih prebrišite krpom kako biste odstranili nagomilanu prljavštinu. Ne zaboravite da obrišete i prozorske okvire i daske. Tečnost za pranje prozora možete napraviti sami, tako što ćete izmešati tri kašike amonijaka, kašiku sirćeta i pola litre vode. Stakla ćete lako očistiti i ako ih istrljate novinama ili krpom koju ste pokvasili sirćetom, a zatim ih, pre nego što se osuše, ispolirate suvim novinama.

Da se na staklima ne bi pojavile ružne mrlje od čišćenja, nemojte ih brisati kada su izložena direktnom sunčevom zračenju. Osušite ih starim novinama ili svilenim čarapama, pošto one ne ostavljaju dlačice po staklu. Spoljnu stranu okna brišite u jednom, a unutrašnju u drugom pravcu: tako ćete uvek znati sa koje je strane potrebno dodatno glancanje ako tragovi brisanja ostanu vidljivi.

Staklene vaze, naročito ako su previše uzane, zadaju dosta muke pri čišćenju, pošto nije lako dohvatiti njihovo dno na kojem uvek ima prljavštine. Tragove zemlje i biljne truleži lako ćete odstraniti ako u vazu sipate malo sirćeta i ostavite da odstoji pola sata. Zatim dodajte malo pirinča i promućkajte, kako bi njegova tvrda zrna „odlepila” nečistoću od stakla. Kada završite čišćenje, vazu dobro isperite vodom, kako zaostala kiselina ne bi naškodila cveću.

Stolovi koji su prekriveni staklenom pločom ne izgledaju lepo ako nisu besprekorno čisti. Dok je tragove prstiju ili prosutu tečnost lako obrisati običnom krpom, tvrdokorne mrlje i sitne ogrebotine zahtevaju više truda. Mrlje od kamenca mogu se ukloniti ako staklo istrljate limunom presečenim na pola ili pastom za zube. Pored toga što skida kamenac, pasta za zube polira staklo i čini ogrebotine na njemu manje vidljivim.

Staklena vrata kabine za tuširanje stalno su izložena dejstvu vlage i sapunice, što na njima ostavlja ružne mrlje koje je, kad se osuše, teško ukloniti bez grebanja. Da biste izbegli njihov nastanak, posle tuširanja staklo redovno perite čistom vodom i potpuno ga osušite. Jednom nedeljno isprskajte ga mešavinom sirćeta i vode, ostavite da odstoji pola sata, a zatim isperite i obrišite.

Pored uobičajenih sredstava za čišćenje stakla, ogledala možete očistiti i ako ih isprskate sprejem za osvežavanje vazduha. Ogledala će zablistati, a prostorija lepše mirisati.”

4 comments:

stolarija said...

Jako lepi i korisni saveti!

SUNCE said...

Drago nam je da su Vam saveti bili interesantni. Ako smo Vam pomogli da manje vremena trošite na održavanje prozora i staklenih površina u domu, onda smo prezadovoljni: ) SUNčani pozdrav.

Nenad said...

Pre 20tak godina sam dobio nku pastu koju koriste za poliranje stakla na kokpitu aviona.Bila je gusta i siva i koristio sam je uglavnom za poliranje izgrebanog stakla na satu i bukvalno je uklanjala i malo dublje ogrebotine na satu.Da li mozda znate postoji li slicno sredstvo sada za uklanjanje ogrebotina sa kucnog prozorskog stakla?

SUNCE said...

Poštovani Nenade, na žalost ne postoji pasta niti neko drugo sredstvo koje može na odgovarajući način ukloniti ogrebotine na staklu prozora. Raspitali smo se kod specijalista za stakla u našoj radionici, kao i kod inženjera u specijalizovanoj staklorezačkoj radnji. Rekli su nam da tehnologija za poliranje stakla postoji u našoj zemlji, ali da je prilično skupa, tako da Vam ipak preporučujemo zamenu stakla na prozoru. SUNčani pozdrav