Aug 27, 2009

SVETLOST U SUNCE PROZORIMA

  

living-rooms Umetnost i nauka bave se već dugo iskorišćenjem svetlost u prostoru. Sunce osvetljava naše  enterijere i daje solarnu energiju koju možemo iskoristiti i smanjiti troškove življenja. Očigledno je da prozori u svemu ovome igraju ključnu ulogu.

Ima puno razloga zbog kojih je važno iskoristiti prirodno svetlo pre svega u domu, ali i poslovnom prostoru. Evo samo nekoliko argumenata koji pokazuju kako svetlost doprinosi boljem kvalitetu života:

  • pruža prirodnu boju nameštaja i objekata, dok sa druge strane veštačko svetlo često iskrivljuje boje,

  • smanjuje potrošnju toplog i hladnog vazduha kada se koristi i kontroliše na pravi način,

  • čini da prostor deluje otvoreniji i prostraniji,

  • pomaže u borbi protiv zimske depresije,

  • čini da se osećamo povezanije sa spoljnim svetom i prirodom,

  • podržava prirodne biološke ritmove

Ukoliko tek gradite svoj dom, trebalo bi da razmislite o orijentaciji Vašeg doma. Porazgovarajte sa preduzimačem o strateškom pozicioniranju objekta. Pozovite SUNCE i konsultujte se sa našim inženjerima o korišćenju različitih vrsta prozora koji će Vam omogućiti da “uhvatite” svetlost i tako omogućite i uštedu energije. Uzmite u obzir sledeće:

SuperStock_1555R-213047

  • ukoliko želite da maksimalno iskoristite solarnu energiju, onda se odlučite za široku otvorenost prema južnoj strani sa mnogo prozora. U zavisnosti od zone toplota od sunca  preko prozora i vrata postavljenih na južnoj strani može pružiti od 20-80% toplote potrebne da se zagreje objekat u toku zime,
  • ako imate kuću na moru ili u toplijim predelima i želite da smanjite toplotu u prostoru, onda je bolje da povećate broj prozora na severnoj strani kuće, što će omogućiti da prirodna svetlost prodre u prostor bez direktnih zraka sunca koji dodatno greju. Prozori na istočnoj strani mogu doneti neželjenu jutranju toplotu, prozori na zapadnoj strani popodnevnu toplotu, dok prozori na južnoj strani donose toplotu ceo dan. Ukoliko ne možete da izmenite orijentaciju objekta, posavetujte se sa inženjerima u SUNCU o ugradnji niskoemisionog stakla koje će odbiti sunčeve zrake, a istovremeno omogućiti da uživate u svetlosti,
  • ukoliko ste osoba koja voli da ustaje rano ujutru sa prvim zracima sunca planirajte spavaću sobu na jugositočnom kraju kuće. Ako ste pak noćna ptica izbegavajte jugostočni deo i u tom slučaju izaberite zapadnu stranu za miran san,

  • ako želite efikasnu ventilaciju izbalansirajte svetlost prozora i sistem za hlađenje tako što ćete postaviti prozore na dve strane svake sobe.

Ako menjate prozore konsultujte se sa inženjerima u SUNCU koji će Vam dati najbolja rešenja za iskorišćenje postojećeg stanja i orijentacije objekta, kako bi mogli da iskoristite prirodnu svetlost i uštedite energiju i novac tokom cele godine.

Ukoliko je Vašem domu potrebna i sunčeva svetlost i ventilacija, razmislite o opcijama i različitim modelima prozora koje Vam možemo ponuditi u SUNCU, ili o kliznim vratima. U SUNCU možete dogovoriti i zastakljivanje terase što može biti još jedan dobar način da Vaš dom primi više prirodne svetlosti, a istovremeno omogući istrošenom vazduhu da izađe.

U svakom slučaju stare prozore i vrata zamenite stolarijom od materijala budućnosti – PVC i aluminijuma, kako bi uštedeli energiju i novac i istovremeno poboljšali kvalitet života Vaše porodice.

No comments: