Nov 28, 2009

ODRŽAVANJE SUNCE PROZORA I VRATA

 

uzivanje u SUNCE prozorimaJednostavnim i laganim održavanjem SUNCE prozora i vrata Vaša stolarija će nastaviti da svojom efikasnošću pruža dugotrajnu toplotu vašem domu, ali i da mami poglede svojom elegancijom. Kako bi obezbedili da vaša SUNCE vrata i prozori dugo ostanu funkcionalna i ujedno zadrže svoju lepotu i atraktivnost, jednom godišnje trebalo bi proveriti njeno stanje. Svi kupci SUNCE stolarije znaju da se ona lako održava i da je potrebno posvetiti samo malo vremena kako bi prozori i vrata nastavili da idealno funkcionišu.

To znači da će biti potrebno s vremena na vreme podmažete mehanizme prozora i vrata i proverite gume kako bi osigurali da stolarija dobro dihtuje. Važno je nakon određenog perioda usisivačem pokupiti prašinu i prljavštinu koja se nakupila na donjem štoku vrata i prozora, a ovo naročito važi za klizna vrata i stolariju koja je izložena jačim udarima vetra, kiše ili uopšte surovijim vremenskim uslovima. O vašim prozorima i vratima brine i naša servisna služba koja će na vaš poziv reagovati u najkraćem roku.

komarnik

U nastavku pročitajte koji su to osnovni koraci u održavanju i brizi o SUNCE prozorima i vratima:

Drenažni sistem – Važna stvar kod održavanja prozora i vrata je redovno čišćenje drenažnih rupica koje se nalaze na donjem delu štoka. Prozori i vrata imaju ugrađen specijalni drenažni sistem sa malim rupicama na donjem delu spoljašnjeg okvira krila koji služe da zaštite vaš dom. Adekvatno održavanje drenažnog sistema je neophodno za dobro funkcionisanje prozora zato povremeno očistite donji deo prozora. U suprotnom voda spolja može ulaziti u štok i nakon određenog vremena prelivati u unutrašnjost prostorije.

Čišćenje okvira – Malo prašine se nakupilo na okvirima vaših SUNCE prozora? Nikakav  problem. Okvire prozora možete očistiti sa blagim, neabrazivnim sapunom i vodom. Nikada nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje PVC ili aluminimumske stolarije jer tako možete naneti oštećenja na sloju boje. Ukoliko niste sigurni u vezi sa sredstvom za čišćenje isprobajte ga na nekom neprimetnom mestu, pa ukoliko je siguran nastavite sa čišćenjem. Kada završite smo pređite sa čistom i suvom krpom.

82137260 Održavanje stakla – Bez obzira da li ste odlučili da se na vaše SUNCE prozore ugrade ukrasna, obična, stop-sol ili nisko-emisiona stakla, potrebno je da ih povremeno očisite. Najbolji način za čišćenje je mešavina vode i blagog sapuna. Izbegavajte čišćenje žiletom, malim noževima, šmirglom, nagrizajućim hemikalijama ili sredstvima za čišćenje na bazi benzina. Kada čistite komarnike koristite samo blagi sapun, vodu i mekanu četkicu. Kada završite isperite čistom vodom i obrišite suvišnu vodu suvom krpom.

Kondenzacija – O kondenzaciji se dosta govori i piše, ali i dalje ima onih koji za suvišnu vlagu u svom domu “okrivljuju” prozore. Kondenzacija na unutrašnjoj strani prozora ukazuje da je nivo vlage u prostoriji viši od nivoa vlage napolju. Suvišna vlaga može napraviti puno problema u domu i vremenom može stvoriti buđ, zato je neophodno što pre odrediti njen uzrok. Uzroka vlage je mnogo i to mogu biti sušenje veša na radijatorima ili drugim grejnim telima, isparavanje usled obimnog kuvanja, isparavanja iz kupatila nakon tuširanja, pa čak i preveliki broj saksija sa cvećem u malom prostoru.Ono što je zajedničko za sve ove uzroke je NEDOVOLJNO PROVETRAVANJE. Dakle provetravanje jeste lek za kondenzaciju – dovoljno je 2-3 dnevno provetravati na kratko i kondenzacija će nestati. U ozbiljnije uzroke kondenzacije spadaju nedovoljno osušen malter ili kreč, nedovoljna izolacija, voda u temelju ili zidovima. Kod ovih slučaja kondenzacija je velika i “voda se sliva niz stakla prozora” tokom celog dana ili se pojavljuje buđ na zidovima. Za rešavanje ovih problema potrebno je kontaktirati inženjere kako bi vam predložili načine za dodatnu izolaciju doma ili neke od drugih rešenja koje je moguće izvesti.

No comments: