Nov 18, 2009

Ušteda energije sa SUNCE prozorima

zeleni prozor Visoko efikasni SUNCE prozori Vam omogućuju da uštedite energiju i novac, i ujedno date svoj doprinos u zaštiti životne sredine od globalnog zagrevanja. SUNCE prozori redukuju potrebu za zagrevanjem i tako utiču na smanjenje štetne emisije ugljen-dioksida (CO2) između 30-70%.

Energetski efikasan prozor SUNCE predstavlja sinergiju svojih komponenti - profila od koga je napravljen i stakla.

Profil prozora - Najvažnija stvar pri izboru prozora treba da bude materijal od kojeg je napravljen prozor. Energetski najefikasniji materijali danas su PVC i aluminijum. Oni raspolažu dobrom toplotno-izolacionom moći što znači da imaju izuzetno nisku sposobnost sprovođenja toplotne energije. Tome doprinose i termo-most kod aluminijuma i vazdušne komore kod PVC-a koje daju ovim materijalima izuzetne izolacione karakteristike. PVC se može idealno reciklirati i preraditi u nove prozorske profile. PVC je jedini moderan masovni materijal koji se proizvodi iz nafte i iz domaće kuhinjske soli. Nafta i kuhinjska so se u PVC-u neograničeno "konzerviraju", a hemijskim putem se opet raščlanjuju da bi se iz njih proizveli "sveži" proizvodi od PVC-a. Proizvodnja sirovine i prozora troši relativno malo energije. PVC je ekstremno izdržljiv, zato bele plastične prozore nije potrebno lakirati što dodatno štiti našu okolinu. Otpaci PVCa odlaze - kao i stari profili - u zatvoreni krug reciklaže i neposredno zatim opet se uključuju u proizvodnju. 162262166_6939d3c2f7

Staklo – Termoizolaciono staklo se sastoji od dve table stakla koje su sa spoljnih ivica spojene lajsnom i “zalivene” tiokolom – specijalnom zaptivnom masom. Ovako napravljena stakla imaju mnogo bolje izolacione karakteristike od “duplih” - termo stakala. Zavisno od površine prozora u poređenju sa starim, jednostruko ostakljenim prozorima gubitak topline može se svesti na manje od jedne četvrtine. Za dodatnu zaštitu od hladnoće koriste se i specijalna stakla za toplotnu izolaciju ili nisko-emisiona stakla. Na ova stakla nanosi se sa unutrašnje strane nanos tankog sloja od metalnih oksida koji deluje kao reflektor zadržavajući temperaturu u prostoriji. SUNCE termoizolaciono staklo zadovoljava najstrožije kriterijume koji se tiču standarda, procesa proizvodnje i ugradnje stakla. Izuzetnog je kvaliteta, a ono što se sa ponosom ističe je njegova dugotrajnost.

Uverite se koliku uštedu možete ostvariti sa SUNCE prozorima uz pomoć kalkulatora našeg GenijaEnergije. Na web sajtu SUNCA www.suncekg.rs možete preuzeti kalkulator i na osnovu jednostavnih podataka utvrditi koliku zaista uštedu energije i novca možete ostvariti ukoliko ugradite PVC prozore, a tu je i dijagram uštede emisije CO2 po godinama.

Svet iz godine u godinu konzumira sve više energije, odnosno ugljen-dioksida ili CO2, a tokom poslednje četiri decenije emisija gasova prouzrokovana ljudskim delovanjem povećala se za preko 70%. Ukoliko svako od nas usvoji bar jednu od preporuka stručnjaka za uštedu energije biće to dovoljno da se značajno smanji globalno zagrevanje. Vozite se autobusom ili izaberite šetnju, umesto kese izaberite ceger, isključite svetla i nepotrebne aparate, koristite reciklirani papir, zamenite drvene prozore SUNCE prozorima, zamenite obične sijalice ... brojni su načini na koji svi možemo doprineti zaštiti životne sredine i očuvanju brojnih životninjskih i biljnih vrsta na našoj lepoj planeti Zemlji. Počnimo sada!

No comments: