Sep 11, 2010

SRBIJA USKORO BEZ PLASTIČNIH KESA

          Proizvođači biorazgradivih kesa debljine veće od 20 mikrona dobijaće 5.000, odnosno 7.000 dinara po toni, pa se onima koji izrađuju tanke „tregerice“ neće isplatiti da prave kese koje se raspadaju godinama i zagađuju životnu sredinu.

           Zahvaljujući subvencijama države, koja će podsticati proizvodnju kesa „tregerica“ debljine preko 20 mikrona sa 5.000 dinara po toni, odnosno kesa sa biorazgradivim aditivima sa 7.000 dinara po toni, u Srbiji uskoro neće biti tankih plastičnih kesa, kaže za S media portal Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

          Zemlje zapada se godinama bore različitim aktivnostima protiv zagađenja životne sredine. Jedan od dobrih primera je i Kalifornija gde je pokrenuta kampanja za smanjenje zagađenja plastičnim kesama, a čiji Vam promotivni film prenosimo:

           U skladu sa Zakonom o Fondu za zaštitu životne sredine, ova uredba za dobijanje podsticajnih sredstava će dovesti do toga da na srpskom tržištu uskoro neće biti tankih plastičnih kesa koje se godinama razgrađuju i zagađuju životnu sredinu.
          -Od 24. februara ove godine na snazi je uredba Vlade kojom se određuju naknade za zagađivanje životne sredine vezano upravo za kese. Svi uvoznici koji stavljaju na srpsko tržište plastične kese plaćaju Fondu za zaštitu životne sredine 20.000 dinara po toni, odnosno 1.000 dinara po toni za plastične kese koje sadrže aditive. Oni koji proizvode i stavljaju u promet biorazgradive kese, ne plaćaju ništa – podseća Vesić i dodaje da je većina trgovinskih lanaca u Srbiji odavno uvela kese koje su 100 odsto biorazgradive.
          Komentarišući tezu da bi plastične kese trebalo zameniti papirnim, naš sagovornik tvrdi da alternative nema puno: -Mnogi su zagovornici upotrebe papirnih kesa, ali se nameće pitanje da li je to prijateljski prema životnoj sredini. Istina je da se takve kese brže razgrađuju, ali ne bi trebalo zaboraviti da pri proizvodnji papirnih kesa dolazi do seče drveća i do zagađenja vode i vazduha.

 

Izvor: Smedia

Autor: S. Moldovan

No comments: