Sep 4, 2010

KAKO UREDITI GARSONJERU

 

duckegg_amp_taupe               Garsonjera može biti izuzetno lep životni prostor koji je uz to savršeno funkcionalan, ali moraćete da budete kreativniji oko odabira boja i nameštaja.

               Ceo stan zbog mora delovati kao jedna celina, pa ne mešajte stilove. Prvo isplanirajte kako ćete urediti dnevni boravak, jer tu ćete provoditi najviše vremena. Ne kupujte „spontano“ jer ćete eventualnu grešku gledati svakog dana. Koristite moć boja, tekstura i proporcija nameštaja da bi stan učinili većim. Najbolje bi bilo da se fokusirate na jedan veći komad nameštaja: na primer veliku umetničku sliku preko celog zida ili atraktivnu sofu koja se razvlači u udoban krevet. Na osnovu tog komada gradićete ostale elemente.
               U malom stanu svaki kutak ima bar dve namene. Zato nameštaj mora da bude multifunkcionalan. Odaberite onaj koji je manji i ima otvoreniji dizajn. Zgodni su komadi koji imaju dvojaku funkciju ili mogu da se „spakuju“ da bi zauzeli manje prostora. Ne preterujte sa količinom nameštaja. Bolje „praznjikavo“ nego pretrpano.
                Svetlije boje zidova i nameštaja daju utisak prostranosti, kao i sjajni materijali koji odbijaju svetlost. Vesele boje na zidu su odlične u malim kuhinjama i skučenim ćoškovima stana. Ne preterujte sa šarenilom.

                Ogledala postavite sa strane uskih zidova kako bi prostorija izgledala manje klaustrofobično. Idealno bi bilo da jedno postavite na zid nasuprot vrata. Dobro dizajnirano veliko ogledalo može biti savršen ukras.
               Svetla boja poda može da učini da stan deluje za trećinu prostranije. Ne preterujte, pogotovo ne prilikom postavljanja pločica: na belom se vidi svaka packa.
               Ako vam je potrebna privatnost u nekom delu stana ili jednostavno želite da ne gledate rernu dok pokušavate da zaspite, pregradite prostor zanimljivim paravanima ili zavesom. Zabranite vrata u svom stanu, osim ulaznih i vrata na balkonu koja bi trebalo da budu klizna da biste dobili na prostoru. Vrata na ugradnim ormanima neka budu od ogledala ili koristite zavese. Instalirajte sijalicu u ormanu da biste lakše došli do omiljenih komada odeće, a i da biste se osećali kao da je više prostora oko vas. Upaljeno svetlo iza zavese može poslužiti kao dodatni izvor svetlosti. CH0602-74
                Kupite mali frižider jer veliki modeli nisu baš zgodni za male stanove zato što zahtevaju previše prostora koji vi sami ili vaša mala porodica neće adekvatno koristiti. Kupite lepo posuđe. Ne mora ga biti mnogo, ali trebalo bi da bude lepo na oko. Kad se već vidi, neka i to bude dekorativno. Naravno, perite sudove redovno.
                Napunite prostor lampama koji bi trebalo da svetlost rasipaju po zidovima, čime će učiniti da zidovi izgledaju viši, a ako ih usmerite prema podu, prostor ćete učiniti intimnijim i nižim. Koristite što više lampi i zidnog osvetljenja jer što ga je više, to prostor izgleda prostranije. Ne palite svetlo na plafonu, osim kada izgubite iglu ili sočivo. Ne razvlačite gomilu kablova po stanu. Ako već morate jer nema dovoljno utičnica, učinite to tako da bude što nevidljivije. Kad već govorimo o svetlosti, obaveza vam je da redovno perete prozore da bi više svetlosti ulazilo u stan i da bi imali lepši pogled. Ljudi se bolje zbliže u malim prostorima. Zapravo, dokazano je da vlasnici stanova koji često prave zabave više vode računa o svom domu.

Izbegavajte da vam se po stanu mota nameštaj ili stvari koje ne koristite. Ne želite da se svaki čas spotičete o stvari samo zato što ne znate šta s njima. Višak spakujte u kutije i odnesite kod prijatelja i rođaka ako imaju viška prostora da vam čuvaju dok ne odlučite šta ćete sa tim. Ne plašite se da bacite, prodate, poklonite višak nameštaja koji ne odgovara vašem stilu života i ne uklapa se u sadašnji izgled stana.

Okačite jednu veliku sliku na zid, nemojte pretrpavati zidove gomilama uspomena i sitnica. Police jesu dobre jer stvaraju prostor za odlaganje neophodnih stvari, ali pokušajte da ih smestite u neugledne ćoškove i niše koje je nemoguće drugačije iskoristiti.

 

Izvor: ALO!

No comments: