Dec 16, 2009

UREĐENJE STANA ZA POTREBE INVALIDA

 

invalidima je potrebna nezavisnost U Srbiji danas ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, što je oko deset odsto stanovništva. Najveći problemi ove kategorije su nezaposlenost i siromaštvo, ali i predrasude. SUNCE se kao društveno odgovorna kompanija opredelila da deluje između ostalog i u oblasti zapošljavanja invalida tako da je nekoliko osoba sa hendikepom već duže vreme sastavni deo našeg kolektiva.

Zapostavljana društvena kategorija osoba sa posebnim potrebama u Srbiji u poslednje vreme postaje deo svakodnevnih života, priča i posla. U tekstu koji sledi predstavićemo neka od osnovnih pravila gradnje stana za osobe s posebnim potrebama, u ovom primeru osobe u invalidskim kolicima. Autor je hrvatska inženjerka arhitekture Ana Iskra.

Prilikom projektovanja stana za osobe koje koriste kolica potrebno je omogućiti da se celokupni životni prostor oblikuje tako fleksibilno da se i s ograničenim i smanjenim ili posebnim sposobnostima može i dalje živeti nezavisno. Prosečna dimenzija invalidskih kolica je 70x120 cm, dok je za njihovo okretanje potreban prostor radijusa 150 cm. Visinu koju osoba u invalidskim kolicima maksimalno može doseći je 180 cm, dok je maksimalni doseg bočne širine 60 centimetara.

Pristup stanu - Za svladavanje visinskih razlika do stana mogu se koristiti rampe, liftovi i  platforme. Rampa se koristi kao element pristupačnosti za svladavanje visinske razlike do 120 cm. Dopušteni nagib rampe je 5 %, dok je njena minimalna svetla širina 120 cm u spoljnom prostoru i najmanje 90 cm u unutarnjem prostoru, a pristup do stana potrebno je omogućiti liftom i platformama. Pravila

Hodnik - Svaka prostorija unutar stana mora imati slobodnu površinu kretanja 150x150 cm (krug radijusa 150 cm). Hodnici moraju biti minimalne širine 120 cm za nesmetano kretanje invalidskih kolica. Ulazna vrata u stan moraju biti minimalne širine svetlog otvora 110 cm, a ostala vrata minimalno 80 cm.

Kuhinja - Razmak između kuhinjskih elementa mora biti minimalno 150 cm kako bi se osiguralo okretanje invalidskih kolica i time korištenje kuhinje. Radna ploča se izvodi konzolno, s donjom plčom na visini 70 cm, a gornjom na najviše 85 cm i dubinom od 50 cm. Gornji viseći elementi kuhinje postavljaju se donjim rubom na visinu od 120 cm. Sto za ručavanje mora biti minimalne dužine 150 centimetara.

Spavaća soba -  U spavaćoj sobi ispred kreveta treba osigurati površinu radijusa 150 cm za nesmetano okretanje, a ispred ormara potreban je prostor širine 120 cm.

Kupatilo - U kupatilu prostor za tuširanje mora biti izveden bez pregrade minimalne veličine 90x90 cm. Držač uz prostor za tuširanje postavlja se na visini od 75 cm. U tuš kabini postavlja se vodootporno preklopno sedište na visini 45-50 cm. Toalet školjka mora biti na visini od 45 do 50 cm, a uz nju su postavljena dva držača dužine 90 cm na visini do 90 cm. Jedan držač obavezno mora biti preklopni, a umivaonik mora biti konzolno postavljen. Širina prostora ispred školjke i umivaonika je bar 90 cm.

 

Izvor: www.centarnekretnina.net

1 comment:

Unknown said...

Za ova preuredjenja malo invalida ima mogucnos.Moja majka je invalid od svoje cetvrte godine, na stakama je ceo zivot ali sad zadnje dve godine na ulicu moze samo u kolicima. Otac mi je imao dva mozdana udara te je i on sad u krevetu, ja sam pre 4 godine dala otkaz da bih mogla oboje da ih negujem.Nek su zivi izdravi sto godina , ali kad njih ne bude vise sta cu ja koja sam u 49-toj. Ja penziju necu moci zaraditi.To je veliki problem, a o nama ,deci invalida koji smo u takvoj situaciji niko ne razmislja