Apr 9, 2008

KAKO ODABRATI ZAVESE

Oprema za SUNCE prozore ne podrazumeva samo zavese već i draperije, platnene roletne, venecijanere, žaluzine... Bez obzira za šta se odlučite rezultat treba da pruža prostoriji toplotu i teksturu, naravno u zavisnosti od prostorije.

Kuhinja – Venecijaneri su najprikladniji za kuhinju jer se lako održavaju.

Spavaća soba – Draperije se najčešće koriste u spavaćim sobama, jer omogućavaju potpuni zaklon od svetlosti i radoznalih pogleda.

Kupatilo – S obzirom da su kupatila često puna pare i vlage najkorisnije zavese za ovaj deo vaše kuće su venecijaneri. Ukoliko se prozor nalazi pored kade ili tuša, razmislite o venecijanerima tamnije boje kako bi ste obezbedili željenu privatnost.

Dečija soba – Kada birate zavese za dečiju sobu prva stvar na koju treba misliti je bezbednost. Uobičajeno je da se za dečije sobe biraju vesele boje naravno u zavisnosti od uređenja cele sobe i pola deteta.

Dnevna soba – Ukoliko vašoj dnevnoj sobi želite da date elegantan izgled onda su draperije pravo rešenje. Danas postoji mnogo veći izbor materijala nego ranijih godina pa zato ne treba pribegavati tradicionalnim draperijama koje se najčešće koriste u našim domovima. Savetujemo vam da budete originalni i maštoviti.

SAVETI ZA ODABIR I POSTAVLJANJE DRAPERIJA

Prilikom kupovine draperija prvo treba uzeti u obzir vrstu materijala. Pamuk i vuna su najbolji, dok je poliester najgori izbor. Ukoliko ste se opredelili za mešavinu, onda je naš savet da se opredelite za materijal sa većim procentom pamuka.

Kod postavljanja draperija treba uzeti u obzir i pažljivo odabrati materijal - postavu. Leti je najbolje koristiti termo materijale koji dozvoljavaju ulazak svetlosti, ali blokiraju ulazak toplote. Danas se često postavlja i treći sloj materijala između dekorativnog sloja i termalnog koji visi do prozora. Ovaj sloj služi da blokira i svetlost i toplotu, ali budite obazrivi kada se opredeljujete za njega. Treba voditi računa o upotrebi trećeg sloja jer on očvršćuje draperiju i dovodi do toga da ona ne “pada” lepo. Osim toga za većinu prostorija nije poželjno da budu u potpunom mraku kada se draperije spuste.

Zimi treba sprečiti da energija ”beži” van draperije, pa u tom slučaju treba draperije postaviti do krajnjih ivica prozora. Draperije treba postaviti 10 – 12 cm van ivice prozora i maksimalno 5 cm od poda.

Platnene zavese blokraju 60-70% ultravioletnih zraka koji mogu ozbiljno izbledeti podove, tepihe i nameštaj, medjutim one ne blokraju toplotu. Generalno pravilo je da treba koristiti tri puta više materijala od površine koju pokriva prozor. Na primer, kada pokrivate prozor dug 1 m koristite 3 metra materijala.

No comments: