Apr 9, 2008

PRIČA O ALUMINIJUMU - MATERIJALU BUDUĆNOSTI

Danas se često govori o aluminijumu i aluminijumskim profilima sigurno zato što je korišćenje
ovog metala veoma rasprostranjeno u gotovo svim industrijama. SUNCE prozori i vrata se izrađuju od najkvalitetnijih aluminijumskih profila, što nam omogućava da vam pružimo proizvod izuzetne postojanosti, dugotrajnosti i elegantnog izgleda. Ali da li ste se zapitali šta je zapravo aluminijum i koje su njegove osobine? Na pitanja o aluminijumu odgovaramo kroz kratki tekst koji sledi.

Aluminijum je metalni element koji se nalazi u zemljinoj kori i danas je najkorišćeniji u industriji uz materijale koji sadrže gvožđe. Iako se u prirodi ne pojavljuje u svojoj metalnoj formi, jedinjenja aluminijuma su prisutna do određene granice u skoro svakom kamenu.

Glavna ruda iz koje se aluminijum izdvaja je boksit – smeša hidriranih aliminijumskih oksida. Iako je bio neuspešan u pokušaju da izdvoji aluminijum davne 1807. godine, Humphrey Davy je zaslužan za prvi naziv “aluminum” – termin koji se danas koristi u Kanadi i Americi ali je u Engleskoj i ostalim zemljama sveta modifikovan u “aluminijum”.

Sirovi aluminijum izolovao je 1825. godine danski hemičar Hans Christian Orsted. Široj javnosti aluminijum je predstavljen tek 1855. godine na pariskoj izložbi i prvobitno je bio dostupan samo u malim količinama, a bio je i izuzetno skup. Ipak, 1886. godine uz korišćenje prednosti relativno jeftine i dostupne električne energije, komercijalan način proizvodnje aluminijuma istovremeno su otkrila dva naučnika: amerikanc Charles Martin Hall i francuz Paul Louis Toussaint Heroult. Njihov način proizvodnje aluminijuma putem elektrolitičkog procesa doprineo je sniženju cene što je uticalo i na dramatično povećanje njegove proizvodnje – sa samo 17 tona u 1886. godini do 7.200 tona u 1900. godini. Već u tridesetim godinama XX veka aluminijum je postao glavni materijal za mnoge industrijske proizvode posebno u Americi, jer su njegova svojstva odgovarala tadašnjoj modi koja je bila okrenuta glatkim aerodinamičnim površinama.

Lagan, savitljiv, izuzetno prilagodljiv, netoksičan, otporan na koroziju i dobar provodnik toplote i struje – aluminijum je jednom rečju postao materijal snova svakog dizajnera. Legure aluminijuma mogu se bojiti, presovati, fabrikovati, urolati u tanku foliju, od njih se mogu napraviti tube i druge šuplje forme. Aluminijum se meša sa materijalima kao što je mangan i tada se dobija metalna legura koja je čvrsta kao čelik. U smislu industrijske proizvodnje, aluminijum ostaje najomiljeniji materijal, a usled sve veće upotrebe sofisticiranog načina livenja i tehnologije izdvajanja, sve više se koristi u novim i visoko inovativnim proizvodima od stolarije i nameštaja do visoke tehnologije.

Arhitekte i građevinari cene SUNCE aluminijumska vrata i prozore zbog čvrstine, dugotrajnosti i mogućnosti uklapanja u veliki broj različitih kombinacija. SUNCE ide korak dalje tretirajući aluminijumska ulazna panelna vrata i prozore kao dizajn element. Kao rezultat, naša jedinstvena SUNCE vrata i prozore možete uočiti i otvoriti u mnogim domovima i poslovnim prostorima.

"SUNCE" aluminijumska ulazna panelna vrata se izrađuju od najkvalitetnijih aluminijumskih profila i panela u masivnom obliku sa varijacijom od oko 60 modela. SUNCE ulazna vrata su dugotrajna otporna na vremenske uslove, jednostavna za održavanje. U našem proizvodnom programu proizvodimo aluminijumska jednokrilna ili višekrilna vrata sa fiksnim delovima, sa otvaranjem prema unutra ili spolja ...

No comments: