Apr 3, 2008

ZNAČAJ BOJA U ENTERIJERU

Priilikom uređenja stana posebna pažnja se poklanja boji zidova. Boja je najefektniji, a ujedno i najjeftiniji elemenat dekoracije enterijera. Pažljivom i promišljenom upotrebom boja svaki prostor se može ulepšati,dok će pogrešan izbor upropastiti i najlepšu unutrašnjost.

Dobro je poznato da tople boje prividno smanjuju, a hladne boje povećavaju prostor, kao što je poznato i da boje veoma utiču na naše raspoloženje. Upravo zato boju treba odrediti prema nameni prostorije, ali i prema njenom obliku.

BELA—boja sa kojom ne možete pogrešiti jer je veoma elegantna i osvežavajuća. Preporučuje se za svaku sobu, a idealna je za kuhinju, jer stvara osećaj čistoće. Bela boja projektuje osećaj mira i opuštenosti.

ZELENA— ovo je boja idealna za sobe za odmaranje, jer je boja prirode—mirna i dinamična u isto vreme. Ova boja unosi harmoniju u Vaš dom, a ima izuzetno jak uticaj na svežinu mentalnog potencijala.

ŽUTA— kuhinje, kupatila i sobe okrenute prema severu najbolje je obojiti u žutu. Ipak ova boja nikako ne odgovara spavaćim sobama jer podst i če oseć a j emotivne rastresenosti. Žuta je vesela, a smatra se bojom koja prestavlja kreativnost, toplinu, sreću, ali i ljubomoru i kukavičluk.

PLAVA—spavaće sobe najbolje je obojiti u plavo pošto je energija plave boje umirujuća i duhovna. U alternativnoj medicini plavom bojom se uspešno snižava krvni pritisak. Plava boja uglavnom asocira na osećaje mirnoće i olakšanja, i veruje se da podstiče intelekt i smanjuje osećaj gladi.

CRVENA—poznato je da čovek povezuje crvenu sa osećajem straha i opasnosti. U sobi crvenih zidova nećete se verovatno dovoljno odmoriti, jer ova boja potencira snagu i pokret. Ali, ukoliko se bavite sportom pa u stanu ili kući imate sobu sa spravama za vežbanje, crvena je ubedljivo najbolji izbor. Crveno se ne preporučuje nervoznim osobama, jer lako iscrpljuje. Nedostaci crvene leže u činjenici da ova boja može uzrokovati glavobolje i preveliku energičnost.

NARANDŽASTA—ovo je boja koja označava uspeh, energiju, pravdu. Za sobu kroz koju će prolaziti mnogo ljudi najbolje je odabrati narandžastu jer deluje izrazito pozitivno na veće skupine. Ona olakšava komunikaciju, ublažava nervozu i podstiče apetit, ali ima i svoje nedostatke - u spavaćim sobama može ometati san i uticati da prostorija vizuelno deluje manja nego što jeste, pa se savetuje korišćenje narandžaste samo u dobro osvetljenim prostorijama.

CRNA—poslednja u nizu boja asocira na tragediju i ekscentričnost. Ova boja upija sve druge, tako da nije reflektujuća. Crna boja se ne preporučuje ni za jednu prostoriju u stanu ili kući. Ipak ako volite crnu boju, možete njome obojiti neki detalj ili jedan zid.

Prilikom odabira boje važno je da znate da su primarne boje plava, crvena i žuta, i da one jedine nisu nastale mešanjem drugih boja. Sekundarne boje su nastale od primarnih boja i to: narandžasta— spoj crvene i žute, zelena—spoj plave i žute, a ljubičasta—spoj plave i crvene. Takozvana “temperatura” boje zavisi od njene pozicije na spektru boja. Plava, zelena i ljubičasta definišu se kao hladne, dok su crvena, narandžasta i žuta tople boje.

2 comments:

Anonymous said...

Odlican tekst.

Anonymous said...

suncani pozdrav drugari