Apr 10, 2008

TAPETE SU IN

Tapete su ponovo u modi! Podsetimo se kako izbor dezena tapeta utiče na naš životni i poslovni prostor.

Kod izbora tapeta treba imati na umu da one kao i boja zidova daju vizuelni naglasak prostoriji i definišu njen stil. Na primer, krupni apstraktni print uspostavlja moderan stil, dok mali cvetni dezen stvara više tradicionalni ili rustični stil.

Sitni printovi u svetlim, hladnim bojama i finom teksturom na zidovima stvaraju utisak većeg prostora. Ukoliko je dezen u toplim i tamnim bojama, stvara se suprotni utisak – prostorija će vizuelno izgledati manja nego što zaista jeste. Ovo pravilo je posebno važno za kuhinje, kupatila i druge male prostorije.

Velike šare na tapetama čine da prostorija izgleda manja i intimnija. Ukoliko dezen ima vertikalan šablon, to će doprineti da soba vizuelno deluje višlje.

Geometrijski dezeni daju utisak većeg prostora. Dezen vertikalng šablona utiče da soba deluje vizuelno višlje, dok horizontalni šablon daje utisak šireg prostora.

BORDURE

Danas se uz tapete koriste i bordure i njihov je izbor na našem tržištu mnogo veći nego prethodnih godina. Bordure naglašavaju tapete ili boju zidova, ali i prozore i vrata, daju prostoriji proporciju i ukoliko su dobro odabrane i postavljene, daju specijalni šarm sobi. Što se tiče korišćenja i cene ne brinite - bordure su veoma jednostavne za upotrebu i jeftine, a veoma efektne.

Ako bordure postavljate oko SUNCE vrata i prozora to možete uraditi na dva načina: možete preklopiti uglove ili ih iseći po dijagonali pod uglom od 45 stepeni (kao što je prikazano na slici). Ukoliko ih preklapate tako što ćete vertikalni deo zalepiti preko horizontalnog to će doprineti da se vizuelno izduže prozor ili vrata, a ukoliko horizontalni deo bordure lepite preko vertikalnog dobićete efekat širih prozora i vrata.

Ako želite da vizuelno snizite plafon prostorije, postavite borduru na zid odmah ispod plafona, a za “dimenzionalni” izgled možete zalepiti borduru na tanju tablu, a zatim tablu zakačiti za zid.

Ukoliko niste u mogućnosti da pronađete borduru u traženom dezenu, možete je napraviti od tapeta. Za to je najbolje koristiti prugaste i cvetne tapete.

Ako je površina na koju postavljate borduru glatka, ne zaboravite da pređete šmirglom preko te površine kako biste poboljšali spajanje bordure i lepka. U slučaju da borduru lepite preko vinilne tapete, za lepljenje bordure koristite specijalni lepak namenjen za tu vrstu tapeta.

No comments: