Apr 30, 2008

KONDENZACIJA I ZAMENA STOLARIJE

Kada se govori o zameni stare drvene stolarije novom PVC stolarijom, treba uzeti u obzir nekoliko činjenica vezanih za pojavu kondenzacije, koje govore u prilog PVC-a i o kojima treba na vreme misliti.
Kondenzacija je verovatno jedan od najneprijatnijih problema koji se može dogoditi sa starom drvenom stolarijom, posebno u predelima sa hladnom klimom. Svaki put kada temperatura napolju padne, vodena para se kondenzuje na unutrašnjoj strani stakla i kaplje preko okna na solbanke. Vremenom vlaga oštećuje boju prozora i samo drvo, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do truljenja okvira prozora. Kondenzacija može dovesti u periodima mraza i do formiranja leda u samom drvetu, što u nekim slučajevima rezultira zamrzavanjem prozora do te mere da se on ne može otvoriti.

Kondenzacija može da se kontroliše na dva načina:

1. Podizanje temperature površine prozora. Ako je temperatura unutrašnje površine prozora viša, onda je mogućnost pojave kondenzacije manja. SUNCE prozori sa multi-komorskim sistemom održavanju toplotu unutrašnje strane prozora, zahvaljujući specifičnoj osobini PVC-a i vazduhu u šupljinama. Termoizolaciono staklo i niskoemisiono staklo podižu temperaturu unutrašnje površine stakla, pa ne može doći do zadržavanja hladnoće na prozorskom staklu i početka formiranja kondenzacije.

2. Smanjenje vlage na njenom izvoru. Postoji puno izvora vlage u kući. Brisanje poda kuhinje, na primer, proizvodi 1 litar vodene pare, tuširanje ili kupanje oko četvrt litre, kao i pranje sudova. Četvoročlana porodica proizvede samo disanjem vlagu koja iznosi četvrt litra vode i to samo za jedan sat. Potrebno je samo 2,5 litara vode da bi se vlažnost prostorije od 93m² podigla sa 15% na 60%. Iako se relativna vlažnost vazduha koncentriše tamo gde se stvara, na kraju se širi kroz celu kuću. S obzirom na veliko oslobađanje vlage, veoma je teško kontrolisati njenu količinu u kući. Stoga su PVC prozori najbolje rešenje za odbranu od kondenzacije. Preporučeni procenat vlažnosti u vazduhu pri temperaturi prostorije od 20 stepeni i spoljašnjoj temperaturi od -12 C do -7C iznosi maksimalnih 35%, a pri temperaturi od -7C do 4C procenat vlažnosti ne bi trebalo da bude veći od 40%.

3 comments:

Anonymous said...

DA LI VLAGU KOJU IMAM MOGU DA "IZLECIM" SAMO PROVETRAVANJEM?
HVALA

SUNCE said...

Lecenje vlage zavisi od izvora. Postoje tri tipa vlage: atmosferska, kondenzaciona, vlaga od procurivanja i kapilarna vlaga. Provetravanje moze da bude prevencija, ali ne resenje posebno kada se radi o ozbiljnoj vlazi. Za atmosfersku vlagu - onu koja nastaje usled uticaja kise ili snega- resenje je popravka krovnih pokrivaca i oluka. Jedno od resenja za kondenzacionu vlagu obradili smo u tekstu o zameni stolarije, a drugo resenje bi bilo ugradnja termicke izolacije prostorija. Vlaga od procurivanja cesta je u podrumima ili suturenima, resenje je spoljasnja zastita ostavljanjem vodonepropustnog i isušujućeg međuprostora između zida i zone vlage. Kapilarna ili penjajuća vlaga nastaje zbog osobine vode da se kapilarno kreće putem osmotskih procesa, i najteža je za saniranje. Danas se koriste metode presecanja penjanja vlage (sečenjem zida i bušenjem paralelnih rupa) i pomoću maltera za isušivanje ili nanošenja hidroizolacione boje što predstavlja novo rešenje.

Anonymous said...

It's wonderful that you are getting ideas from
this article as well as from our dialogue made at this place.


Stop by my blog :: kona coffee